Katia Winter huvudroll i Viaplays thrillerserie "Maffia"

Katia Winter spelar polis i Viaplays thrillerserie Maffia: "Kändes bara rätt"

  • Viaplay
Filmtopp
12 maj 2023 kl. 12:05

Inspelningen nu igång i Stockholm

I dag meddelar Viaplay att Katia Winter och Peshang Rad har huvudrollerna i deras nya thrillerserie "Maffia". "Jag har länge velat spela polis och denna roll kändes bara rätt", säger Katia i ett pressmeddelande.

Serien Maffia skildrar historien om hur Sverige under 90-talet förvandlas från landet lagom, förskonat från organiserad brottslighet, till ett land präglat av våldsamma gängkrig och dödsskjutningar. Peshang Rad spelar en kriminell visionär som ritar om gränserna för Sveriges undre värld. Mot sig har han polisen Gunn, spelad av Katia Winter, som gör allt för att stoppa honom och den kriminella verksamhet som sakta börjar slå rot i samhället. Inspelningen av Maffia pågår just nu i Stockholm, med förväntad premiär på Viaplay längre fram.  

– Jag tror att serien kommer bli riktigt spännande. Det är ett oerhört starkt team och vi jobbar väldigt bra ihop, säger Katia Winter.  

Viaplays nya serie Maffia utspelar sig i Sverige mellan åren 1991 och 1999. När de jugoslaviska krigen bryter ut i början av 90-talet blir den jugoslaviska staten beroende av smuggling för att finansiera kriget. Detta, i kombination med Sveriges höga tobaksskatt, gör det möjligt för den kriminella visionären Radovan "Jakov" Jakovic (Peshang Rad) att bygga upp en smuggelverksamhet som ritar om gränserna helt för Sveriges undre värld.

Peshang Rad och Katia Winter tror starkt på "Maffia"

Mot sig har Jakov en polis vid namn Gunn Philak (Katia Winter), som ser det ingen annan ser – att intäkterna från cigarettsmugglingen kommer att bygga en regelrätt maffia i Sverige. Hon kämpar dock inte bara mot en växande kriminell organisation, utan även mot sin egen polisorganisation som inte ser det hon ser. Gunn möts av en total oförståelse om varför cigaretter ska tas på större allvar än väpnade bankrån. 

– Det finns ett flertal anledningar till varför jag blev sugen på denna serie. Framför allt är det en spännande historia och bra manus. Att det utspelar sig på 90-talet får mig också att gå i barndom, det är alltid kul att gestalta en annan tid. Men framför allt har jag länge velat spela polis och denna roll kändes bara rätt, säger Katia Winter.  

– Det som gjorde att jag fastnade för Maffia var den otroligt perfekta balansen av hjärta och spänning i manuset. Mycket av detta har faktiskt hänt i Sverige på 90-talet och det gav ytterligare en nerv. Att få möjligheten att gestalta denna komplexa karaktär, genom denna episka story är en dröm. Jag hoppas att det här blir en serie som får hela svenska folket att sitta på nålar, säger Peshang Rad. 

Förutom Katia Winter och Peshang Rad i huvudrollerna strösslas det med svenskt stjärnstoft och vi får bland andra se Helena af Sandeberg, Linus Wahlgren, Jens Hultén och Christian Hillborg i framträdande roller.  

Maffia berör en viktig tid i svensk historia, vars konsekvenser ekar högt än idag. Serien tar med tittarna tillbaka till en tid då våldshandlingar som dödsskjutningar var ovanligt, nästintill otänkbart, men där framförallt cigarettsmugglingen blev upptakten till en ny typ av organiserad brottslighet. Det är en mycket stark berättelse som toppas med några av Sveriges absolut bästa skådespelare. Det är med spänning jag följer inspelningen av denna ambitiösa serie, säger Camilla Rydbacken SVP Scripted Content på Viaplay Group.

"Maffia" består av sex avsnitt och produceras av Nexiko. Regi av Mani Maserrat och Tomas Jonsgården. Huvudförfattare är Axel Stjärne som tillsammans med Stefan Thunberg och Dennis Magnusson skrivit manus. Serien produceras av Maria Nordenberg med exekutiv producent Lars Beckung på Nexiko. Exekutiv producent på Viaplay Group är Oskar Arulf. 

 

NÄSTA ARTIKEL