Fler internationella stjärnor i Lasse Hallströms Hilma-film

JUST NU: Officiell trailer till Hallströms "Hilma" släppt

  • Viaplay
Filmtopp
02 september 2022 kl. 09:09

Oscarsnominerade regissören tillbaka på svensk mark

Lasse Hallströms film om konstgeniet och pionjären Hilma af Klint har redan på förhand skapat stor uppmärksamhet. Nu släpps den officiella trailern till Viaplays storfilm Hilma med Tora Hallström och Lena Olin i huvudrollen.

Uppladdningen inför en av höstens stora premiärer är igång. Nu släpps den officiella trailern till Viaplays storfilm Hilma som går upp på biografer i oktober och har premiär på Viaplay den 18 november.

Oscarsnominerade regissören Lasse Hallström regisserar och har skrivit manus till filmen som blivit ett familjeprojekt, med Oscarsnominerade Lena Olin i huvudrollen tillsammans med parets dotter Tora Hallström som går sin huvudrollsdebut i Hilma. Filmen är ett projekt de burit med sig i många år som nu äntligen blir verklighet på Viaplay, och Tora såg till att ge sin blick på manuset tillsammans med Lena.

– När jag plötsligt fann mig hemma med mamma och pappa under den mörkaste tiden av pandemin gav Hilma oss hopp och ljus. Vi använde den tiden för att bearbeta manuset vid frukostbordet, vilket förde oss ännu närmare som familj. Att ha ett projekt som jag har gjort tillsammans med de två viktigaste personerna i mitt liv är guld värt, säger Tora Hallström.

Lena Olin Hilma
Lena Olin. Foto: Viaplay.

Pionjär först känd efter sin död

Hilma af Klint (1862-1944) var en pionjär inom abstrakt konst som först efter sin död har blivit erkänd, hyllad och en feministisk ikon. Hon föddes i Stockholm och utvecklade ett abstrakt bildspråk redan 1906 – långt före de manliga konstnärer som länge betraktats som föregångare till den abstrakta konsten på 1900-talet. Hilma förstod att hon var före sin tid, särskilt som kvinna, och därför visades verken inte upp under hennes livstid.

Hon skrev i sitt testamente att de abstrakta verken inte får visas för allmänheten förrän tidigast tjugo år efter hennes död eftersom hon var övertygad om att omvärlden först då skulle förstå deras betydelse. De blev inte kända för en bred publik förrän för kring tio år sedan, och idag är hon en av våra mest kända konstnärer. Men en lika viktig del i skildringen av hennes liv är Hilmas spirituella sida.

Hilma
 Tom Wlaschiha. Foto: Viaplay.

Internationella stjärnor i rollerna

Hon bildade gruppen "De fem" som i filmen spelas av Lily Cole, Catherine Chalk, Rebecca Calder och Maeve Dermody. I övriga roller ser vi Tom Wlaschiha, Jazzy de Lisser, Anna Björk, Adam Lundgren, Martin Wallström, Emmi Tjernström och Jens Hultén.

- Hilma är för mig ett hjärteprojekt som snart når sin publik, och  jag ser verkligen fram mot att få ta del av reaktionerna, säger Lasse Hallström.

Hilma har premiär den 18 november på Viaplay.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL