Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Delete Me

Intensiv trailer till Viaplays "Delete Me"

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 februari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 februari 2021

"Farligt att vara ung"

Det nya ungdomsdramat "Delete Me" – med svenska Happy Jankell och Amalia Holm i två av huvudrollerna – har premiär den 7 mars på Viaplay. Här är den första teasern.

I Viaplays nya norska ungdomsdrama Delete Me utforskar skaparen Marie Kristiansen (Ung och lovande) hur det är att bli vuxen i en tid där allt du gör kan bli dokumenterat.

I två av huvudrollerna ser vi svenska Happy Jankell (Ted - för kärlekens skull, Äkta människor), och svensk-norska Amalia Holm (Motherland: Fort Salem). Norska stjärnorna Thea Sofie Loch Næss, Axel Bøyum, Sofia Tjelta och Sjur Vatne Brean syns också i huvudroller.

Delete Me handlar om de två bästa vännerna Marion (Amalia Holm) och Marit (Thea Sofie Loch Næss) som har sina framtidsplaner klara: att överleva studenttiden och säkra ett stipendium för att få åka till Miami och upptäcka mer av livet – tillsammans. Men när en intim film på Marion börjar spridas, utan hennes vetskap eller samtycke, förändras plötsligt allt.

Happy Jankell spelar rollen som Fanny, en nätaktivist och hacker som ser det som sitt kall att hjälpa tjejer som utsatts för olika övergrepp på nätet.

Se teasern till Delete Me:

– Jag förstod att det här skulle bli fantastiskt redan när jag läste manuset. Marie Kristiansen har skapat ett alldeles eget universum som verkligen har sipprat ut i allt från manus, skådespeleri och i det visuella. Det är en serie med ett högaktuellt tema och ett enormt viktigt budskap. Jag hoppas den inte ”bara” blir ett ungdomsdrama utan något som alla ser, det kanske till och med är extra viktigt att vuxna ser den. Jag är väldigt glad över att vara en del av Delete Me, säger Happy Jankell.

Under arbetet med serien har skaparen Marie Kristiansen intervjuat ungdomar som har varit med om liknande upplevelser som de som skildras i Delete Me såsom spridning av intima bilder, utfrysning och dubbelmoral.

– Sociala medier och internet har gjort det farligare att vara ung. Förut var ungdomstiden ett relativt slutet universum. Om du gjorde ett misstag så var det i ett mindre sammanhang. Nu riskerar du att bli märkt för resten av livet på grund av exempelvis ett felsteg på fyllan, trots att det inte ens är ditt eget fel, säger Marie Kristiansen.

Delete Me tar upp hierarki bland ungdomar och de stämplar som framför allt unga tjejer kan få, och som kan vara helt omöjliga att bli fria från. Serien utspelar sig i studenttider eftersom problemen kan vara särskilt aktuella just då. 

– Jag ville skapa ett ambitiöst spänningsdrama för ungdomar, baserat på den verklighet de lever i. Mitt mål är att de ska kunna känna igen sig i serien, i temat och berättelserna. Manuset utgår från de samtal som jag har haft med målgruppen. Det ska inte vara några pekpinnar eller något svartmålande av ungdomar, utan snarare belysa hur samhället och populärkulturen påverkar oss och hur lätt det är att små handlingar får stora konsekvenser på nätet, säger Marie Kristiansen.

Delete Me har premiär på Viaplay den 7 mars med alla sju avsnitt.

NÄSTA ARTIKEL