Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Viaplay gör serie om porrkungen Berth Milton

Viaplay gör serie om porrkungen Berth Milton

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
17 april 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
17 april 2019

Skyldig svenska staten cirka 500 miljoner kronor.

Porrkungen Berth Milton.
Porrkunden Berth Milton. Foto: Viaplay.

Vilken är den största synden i Sverige – sex eller skattesmitning? Porrkungen Berth Milton är skyldig svenska staten cirka en halv miljard kronor, något som plågar honom mer än alla människor han utnyttjade till porren. Eller är allt en konspiration? Den 17 maj är det premiär för det nya Viaplay-originalet Svenska synden som berättar historien om porrkungens uppgång och fall.

 

Berth Milton Jr, 64 år och son till porrpionjären Berth Milton Sr, tog Sverige till en helt ny nivå som "syndens nation" när han noterade sitt bolag Private på NASDAQ-börsen 1999. Aldrig förr hade porren släppts in i näringslivets finrum. Milton stod på toppen av sin framgång, blev ökänd, badade i pengar och umgicks med världens celebriteter. Han köpte till och med tio procent av aktierna i AIK, svenska mästarna i fotboll.

Men Milton flög för nära solen. Ungefär samtidigt som börsnoteringen började hans problem. Hans pappa mordhotade honom och försökte ta över bolaget med hjälp av Hells Angels, Skatteverket krävde nästan en halv miljard kronor i obetalade skatter och röster från många håll anklagade honom för att utnyttja kvinnor i sexslaveri. Någonstans i dessa konspirationsnät dyker Sveriges konung upp, och en missbrukande tjänsteman på Skatteverket, som påstås ha tagit mutor, för att sätta åt Milton. För att inte tala om tidningarna som ständigt jagade honom med påstått falska nyheter.

Skrev skandalboken

I den nya dokumentärserien Svenska synden på Viaplay har Berth Milton Jr gett filmaren Jasper Lake, från produktionsbolaget Jarowskij, full tillgång till sitt liv. Vi får följa med till Miltons bostad på Mauritius där han under den tropiska solen börjar förbereda sin jakt på upprättelse. Sanningen säger han sig ha i en samling lådor fulla av dokument. Till sin hjälp tar han en samling experter och rådgivare, däribland advokatfirman Thukanen i Haparanda och journalisten Thomas Sjöberg som skrev skandalboken ”Carl XVI Gustav – Den motvillige monarken”.

- Vi vill berätta starka historier och det här är en otrolig fascinerande och mörk berättelse om en nutidshistoria, som har snurrat över världen under 20 års tid. Miltons anklagelser har dessutom trådar in i nästan alla bärande svenska samhällsinstitutioner. Men det är även en studie i ett människoöde och hur han blivit påverkad av sin uppväxt som barn i en dysfunktionell familj, säger Fredrik Ljungberg, programdirektör för Viaplay på Nordic Entertainment Group.

Kan Milton hitta bevisen som fäller staten, Konungen och Skatteverket för konspirationen mot porrkungen som flög för nära solen? Följ med på en resa som tar oss till toppen och botten av det svenska samhället och djupt in i porrindustrins mörkaste vrår. Svenska synden är ett nytt Viaplay Original i fem delar med premiär den 17 maj på Viaplay.

NÄSTA ARTIKEL