Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
De spelar det norska kungaparet i Viaplays kommande kärleksdrama

De spelar det norska kungaparet i Viaplays kommande kärleksdrama

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 juni 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 juni 2023

En av de största Viaplay-produktionerna hittills

Inspelningen av en av Viaplays största satsningar någonsin har precis rullat igång. "Harald och Sonja" skildrar det norska kungaparets kärlekshistoria och nu har Viaplay avslöjat vilka som spelar huvudrollerna i satsningen.

Detta är Harald och Sonja – Viaplays påkostade kärleksdrama

Viaplay kommande satsning är ett påkostat kärleksdrama i slottsmiljö – "Harald och Sonja" berättar den otroliga kärlekshistorien om när kung Harald föll för drottning Sonja, som då var en kvinna av folket, och hur deras kärlek nästan kastade in Norge i en konstitutionell kris. Nu har Viaplay avslöjat vilka som spelar huvudrollerna i satsningen.

Viaplays nya kungliga dramaserie Harald och Sonja berättar historien om hur Norges kung och drottning kämpade i nio långa år för sin kärlek till varandra. Serien skildrar hur de träffades och höll det omöjliga förhållandet vid liv. Det var stort motstånd från folket, pressen, regeringen och kung Olav.

För att de skulle gifta sig var de beroende av kungens välsignelse då det står inskrivet i Norges grundlag att "arvsberättigad prins eller prinsessa inte får gifta sig utan kungens tillstånd". En kronprins som gifte sig med någon som inte är av kunglig börd skulle skicka chockvågor genom den politiska ledningen och de europeiska kungahusen.

De spelar det norska kungaparet i Viaplays kommande kärleksdrama
Foto: Ihne Pedersen/Viaplay Group.

De spelar kungaparet i Harald och Sonja

Stjärnskådespelarna Sindre Strand Offerdal och Gina Bernhoft Gørvell gestaltar det unga kronprinsparet och Anders Baasmo och Anneke von der Lippe spelar kung Olav och Sonjas mamma Dagny Haraldsen.

Sindre Strand Offerdal gör rollen som kronprins Harald. Stortalangen har uppträtt flertalet gånger på Nationaltheatret i Olso, och var bland annat en del av deras satsning, NyeNational.

– Kung Harald är känd för sin grundläggande mänsklighet. Det är lätt att se hans personlighet lysa igenom institutionen, med glimten i ögat och en genuin mänsklig nyfikenhet. Vi går igenom en omfattande tidsresa som sträcker sig över många år, och jag vill skildra en person, inte göra en kopia. Det finns naturligtvis en djup respekt och vördnad som ligger i botten, men jag hoppas kunna ta ut svängarna lite, något som jag tror att Hans Majestät själv skulle göra, säger Sindre Strand Offerdal i ett pressmeddelande.

Gina Bernhoft Gørvell spelar rollen som Sonja och hon har i sin tur gjort stort intryck som skådespelerska på Det Norske Teateret.

– Det här är en berättelse om två personer som kämpar för kärleken under många år, med flera upp- och nedgångar. Att båda lever i dag gör att man närmar sig materialet med vördnad och respekt, så jag är glad, men självklart också nervös över att gestalta en person som alla känner och har en relation till, säger Gina Bernhoft Gørvell.

Harald och Sonja
Foto: Ihne Pedersen/Viaplay Group.

Då kommer Viaplays nya kärleksdrama Harald och Sonja

Inspelningen av "Harald och Sonja" har nyligen påbörjats och det beskrivs som en av Viaplays största produktioner någonsin. Premiären är planerad att ske på Viaplay under 2025.

– Det är mycket spänning och förväntan kopplat till första inspelningsdagen. Det är ett hektiskt liv att vara tronföljare, med prestationsuppdrag, dansträning, middagsbjudningar, båtar, skidresor, utlandsstudier och allt möjligt. Resultatet är storslaget, och samtidigt intimt, i kontrasterna mellan den storslagna balen och personliga stunder, till exempel hemma hos Sonja där de tillbringade mycket tid utanför offentligheten, förklarar Sindre Strand Offerdal.

Sonja och Harald är skriven och regisserad av Vibeke Idsøe (Jakten på nyresteinen, 37 och en halv, Lejonkvinnan).

– Harald och Sonja fick vänta nio år på att samhället skulle acceptera den obestridliga kärlek de har och hade till varandra. Medan vänner gifte sig, fick barn och strävade efter sina drömmar fick de vänta på välsignelser från politiska, kungliga och sociala krafter, säger Vibeke Idsøe.

– Berättelsen om Harald och Sonja är som något ur en saga. Det tog tid för norska folket att acceptera det nya kronprinsparet, men kärleken vann till slut. Harald och Sonja har alla ingredienser för att bli en stor internationell tittarfavorit för alla som gillar unika och genuina kärlekshistorier, säger Camilla Rydbacken, SVP Scripted Content Viaplay Group.

"Sonja och Harald" förväntas att ha premiär på Viaplay 2025 och består av fyra avsnitt.

 

 

NÄSTA ARTIKEL