Då släpps Viaplays första, danska långfilm Camino

Då släpps Viaplays första danska långfilm Camino

  • Viaplay
Filmtopp
13 december 2022 kl. 10:12

Dotter går pilgrimsfärd med irriterande far

Vad gör man när ens relation till sin far är katastrofal, men ens mors sista önskan i livet är att man ska gå Caminon, en 260 kilometer lång pilgrimsvandring i Spanien, tillsammans med just sin irriterande far? Viaplays första danska film Camino är ett humoristiskt familjedrama där de svåra relationerna sätts på prov.

Viaplayfilmen Camino är berättelsen om Regitze (Danica Curcic) som är i 30-årsåldern. Hon är dyslektiker och har vuxit upp i akademiskt hem men hon har aldrig känt sig helt accepterad för den hon är. Nu är hon gravid men har inget jobb, ingen pojkvän och inga tidigare barn. När hennes mamma dör kämpar hon med relationen till sin pappa (Lars Brygmann) som hon inte pratat med på länge.

Förhållandet mellan far och dotter sätts ytterligare på prov när de upptäcker att mammans sista önskan i livet är att dem två tillsammans ska gå Caminon, en 260 kilometer lång pilgrimsvandring i norra Spanien. För att hedra mammans sista önskan bestämmer de sig för att genomföra det, men den långa vandringen från Astorga till Compostela blir inte helt utan konflikter.

Camino
Foto: Nikola Predovic/Viaplay

"Extremt universell och relevant"

Regissör är Birgitte Stærmose (Industry) och rollerna som far och dotter spelas av Lars Brygmann (Rembrandt) och Danica Curcic (Kastanjemannen).

– Camino är en underhållande berättelse som på ett både rörande och humoristiskt sätt kommer nära den utmanande familjerelationen, som många kan känna igen sig i. Det är Viaplays första danska film, och vi har producerat den i samarbete med några av de bästa danska kreatörerna. Vi ser mycket fram emot att kunna presentera Camino på Viaplay under nästa år, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på Viaplay Group.

Rollerna i Camino spelas av en rad stora danska och norska skådespelare. I de centrala rollerna finns Danica Curcic (Silent Heart, Kastanjemannen), Lars Brygmann (Rättfärdighetens ryttare, Rembrandt), Kristian Halken (The joy of serendipity, Borgen), Katrine Greis- Rosenthal (Lycko-Per, Sjuksystrarna på Fredenslund) och Christian Rubeck (Då springer du, Oss emellan).

– Många har barn, men alla har föräldrar. Det är den relation som fyller det mesta av våra liv. Det är en del av livet, att man har bagage från sin uppväxt, som man måste bearbeta och hantera genom hela livet. Jag tycker därför att Camino är en extremt universell och relevant berättelse för väldigt många människor, säger regissören Birgitte Stærmose.

Filmen har premiär på Viaplay 2023.

NÄSTA ARTIKEL