KLART: Då släpps Lasse Hallströms storfilm Hilma

KLART: Då släpps Lasse Hallströms storfilm Hilma

  • Viaplay
Filmtopp
Uppdaterad 15 oktober 2022 kl. 09:10 | Publicerad 22 augusti 2022 kl. 10:08
ANNONS
ANNONS

Filmen om Hilma af Klint är Lasse Hallströms hjärteprojekt. Nu blir hans vision verklighet för den stora publiken. Här är den officiella filmaffischen som visar huvudrollsinnehavarna, tillika mor och dotter, Lena Olin och Tora Hallström som konstnären Hilma af Klint i olika åldrar.

Den hyllade svenska, USA-baserade regissören Lasse Hallström blev djupt engagerad i konstnären Hilma af Klint, hennes verk och livsöde. Under flera år har han engagerat sig i filmen, som nu blir Viaplays stora satsning i höst. Hilma blir startskottet för Viaplay Groups satsning på nordiska filmer för en internationell publik. Och Lasse håller familjen nära då hans fru, Hollywoodstjärnan Lena Olin, och parets dotter Tora Hallström delar huvudrollen som Hilma af Klint i olika åldrar.

– Berättelsen om Hilmas liv har gett mig chansen att få leka och berätta friare än på länge. Tack Hilma - och tack Viaplay, säger Lasse Hallström.

Blev känd först för tio år sedan

Hilma af Klint (1862-1944) var en pionjär inom abstrakt konst som först efter sin död har blivit erkänd, hyllad och en feministisk ikon. Hon föddes i Stockholm och utvecklade ett abstrakt bildspråk redan 1906 – långt innan de manliga konstnärer som länge betraktats som föregångare till den abstrakta konsten på 1900-talet. Hilma förstod att hon var före sin tid, särskilt som kvinna, och därför visades verken inte upp under hennes livstid. Hon skrev i sitt testamente att de abstrakta verken inte får visas för allmänheten förrän tidigast tjugo år efter hennes död eftersom hon var övertygad om att omvärlden först då skulle förstå deras betydelse. De blev inte kända för en bred publik förrän för kring tio år sedan, och i dag är hon en av våra mest kända konstnärer.

Mer läsning:

– Jag är väldigt tacksam över att ha haft förmånen att dyka in i Hilma af Klints enastående färgstarka sinne. Även om mycket av hennes privatliv var ett mysterium för oss, tror vi att hon hade en stor nyfikenhet, ett komplext inre liv och en överraskande humor som var utmanande men ändå oändligt givande att utforska. Hon har verkligen berikat mitt liv genom att öppna upp nya och vackra världar, precis som hennes konst har gjort för många andra, säger Tora Hallström.

Ökad satsning på nordiska filmer

Hilma är först ut i Viaplay Groups storsatsning på nordiska filmer för en internationell publik och filmen är därmed på engelska. Hilma kommer ha premiär på svenska biografer i oktober och den 18 november på Viaplay i Norden, Baltikum, Nederländerna och Polen samt i början av nästa år i Storbritannien och USA.

Mer läsning:

Nu släpps den officiella filmaffischen till Hilma som visar huvudrollsinnehavarna, tillika mor och dotter, Lena Olin och Tora Hallström som Hilma af Klint i olika åldrar. På affischen syns även konstnärsgruppen ”De fem” som Hilma af Klint bildade och i filmen spelas av Lily Cole, Catherine Chalk, Rebecca Calder samt Maeve Dermody. I övriga roller ser vi Tom Wlaschiha, Jazzy de Lisser, Anna Björk, Adam Lundgren, Martin Wallström, Emmi Tjernström och Jens Hultén.

– Alla som varit involverade i Hilma har varit så oerhört passionerade och engagerade. Och det hart varit fullkomligt ljuvligt att få arbeta med Lasse igen och vår dotter Tora. Jag är så väldigt stolt över denna film och längtar till premiären, säger Lena Olin.

Hilma har premiär den 18 november på Viaplay.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL