Nya Ronja Rövardotter – de spelar alla karaktärer

Astrid Lindgren-filmen Sverrir Gudnason vill göra efter Ronja

  • Viaplay
Filmtopp
06 februari 2023 kl. 20:00

Nära relation till författarens böcker

I en exklusiv intervju med Filmtopp pratar Sverrir Gudnason om arbetet med nya Ronja Rövardotter-serien "Ronja", men också vilken Astrid Lindgren-film han skulle vilja göra härnäst.

Tvåfaldigt Guldbaggebelönade Sverrir Gudnason är dubbelt aktuellt hos Viaplay. Snart kommer vi att få se honom förhöras av Lars Mikkelsen i den tredje säsongen av Förhöret och senare i år blir det premiär för Ronia – TV-serieversionen av Astrid Lindgrens klassiska berättelse om Ronja Rövardotter. I den sistnämnda titeln spelar han Borka, som i Tage Danielssons klassiska filmversion från 1984 gestaltades av den intensive Per Oscarsson.

MER LÄSNING: Vårens nyheter på Viaplay – alla filmer och serier

– Vi är halvvägs in i inspelningen. Vi har filmat sedan sensommaren och håller på till slutet av juni, så det blir totalt elva månader. Jag har haft en längre paus nu när de har filmat Mattisborgen och några byscener, men från och med 21 februari är det dags igen. Då filmer vi i Borkafästet, som de har byggt upp i en studio. Jag kommer att ha mycket att göra under våren, säger Sverrir Gudnason till Filmtopps Eric Diedrichs.

Sverrir Gudnason
Sverrir Gudnason på Viaplays vårpresentation. Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Int.

Att Sverrir är med i "Ronja" tycks mer eller mindre ha stått skrivet i stjärnorna. Tage Danielssons film stod nämligen för en av hans första bioupplevelser.

– Jag såg den dubbat på isländska på bio när jag var fem år och bodde i Reykjavik. Det måste ha varit en av de första filmerna jag såg på bio. Jag älskade den då och har alltid älskad den.

Han berättar om hur arbetet med Ronja skiljer sig från andra inspelningar:

– Det är en sådan mastodontproduktion med väldigt mycket folk. Sedan att vi filmar långt in i skogen, i Åre och fantastiska Bergslagen, det är väldigt mycket att vara ute hela dagarna. Det blir lite rövarliv på riktigt. Vi skulle egentligen ha filmat mer i Litauen av ekonomiska själ, men eftersom det låg så nära Belarus så vågade de inte chansa med det skulle börja stängas flygrutter och flyttade hem produktionen. Det är jag otroligt glad över, det är mycket vackrare skogar här. De har inte samma skog i Litauen.

Om du skulle få möjligheten att vara med i en annan Astrid Lindgren-filmatisering, vilken skulle du välja då?

– Ronja och Bröderna Lejonhjärta har alltid varit mina Astrid Lindgren-favoriter så det skulle bli den. Jag skulle vilja den där svikaren, Jossi. För mig, när jag var liten, var han är sådan stark karaktär. En sådan svikare.

Om Tomas Alfredsons länge beryktade filmatisering av "Bröderna Lejonhjärta" blir verklighet vet vi helt enkelt vem som iklär sig rollen som "svikaren" Jossi med glädje. Låt oss hoppas!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL