Nu på bio

Det senaste på biofronten!

American Runestone säsong 2 – Peter Stormares serie kommer tillbaka

American Runestone säsong 2 – Peter Stormares serie kommer tillbaka

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
09 oktober 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
09 oktober 2020

Peter Stormare bekräftar uppföljare.

Peter Stormare är aktuell med Viaplays dokumentärserie "The American Runestone" där han ger sig ut på en spännande jakt efter den sanna historien om en betydande runsten i USA. Serien kommer att komma tillbaka med minst en till säsong.

Det är tydligt att Peter Stormare brinner för sitt nya serieprojekt The American Runestone som äger rum i Minnesota, USA. Det hela kretsar kring en runsten som kan skriva om amerikansk historia. "Jag kämpar mot forskare som är rädda att förlora jobbet", säger han. 

Den första säsongen av "Runestone" hade premiär i somras, men snart är det redan dags för säsong två att ha premiär.

The Kensington Runestone hittades på svensken Olof Öhmans ägor i USA år 1898 och på stenen står det att den är rest av nordbor år 1362 – över ett sekel innan Christofer Columbus ska ha upptäckt Amerika. Olof Öhman, som kommer från grannbyn till Peter Stormares hemby i Hälsingland, blev snabbt anklagad för förfalskning. Något som skulle påverka resten av hans liv.

Peter Stormare menar att runstenen har talat till honom och att han ser det som sitt kall att ta reda på vem som placerade den där. Med sig på resan har han amatörarkeologen och Minnesotabon Elroy Balgaard som delar hans fascination för The Kensington Runestone.

– Elroy och jag är väldigt stolta och glada att säsong två har premiär snart och att vi får fortsätta söka sanningen om Kensingtonstenen, eftersom säsong ett gav oss många ledtrådar, säger Peter Stormare.

Därtill vet vi sedan tidigare att en ytterligare säsong är på ingång:

– Vi skulle ha spelat in den tredje säsongen i juni. Det finns mycket att berätta om den svenska utvandringen, säger Stormare i en intervju med Filmtopp.

Det är förstås utbrottet av coronaviruset som ligger bakom den tredje säsongens uppskjutna inspelning.

The American Runestone säsong 2 släpps den 8 november 2020.

Fortsätt scrolla för fler nyheter!

NÄSTA ARTIKEL