Vi hittade Björn Gustafssons sjuka SVT-sketch – slänger fram N-ordet

Vi hittade Björn Gustafssons sjuka SVT-sketch – slänger fram N-ordet

Axel Diedrichs
Uppdaterad 17 februari 2024 kl. 08:02 | Publicerad 05 december 2023 kl. 18:12

Hade SVT kommit undan med det här idag?

I en sketch i humorprogrammet "Morgonsoffan" från 2008 spelar Björn Gustafsson Sveriges minst fördomsfulla kille. Han slänger då fram N-ordet.

För femton år sedan släppte SVT humorprogrammet Morgonsoffan med David Batra och Petra Mede i spetsen. Det beskrevs då som "mysig morgon-TV på kvällstid", och bjöd in diverse profiler från sin tids stigande komikerelit. Bland de som gästade programmet kunde vi se Johan GlansNour El Refai och Björn Gustafsson, som snart dyker upp på SVT igen i rollen som programledare över Melodifestivalen. Gustafsson var förmodligen den mest förekommande gästen då han gjorde en rad olika karaktärer, från den osäkre Benjamin och huskocken Pierre till trisskraparen Nils.

Björn Gustafsson säger N-ordet i gammal sketch på SVT

I ett klipp som en läsare har tipsat oss om, från det sista avsnittet av Morgonsoffans första säsong, ser vi Björn Gustafsson dyka upp i rollen som "Sveriges minst fördomsfulla kille" Niklas Svensson. Han är inbjuden för att inspirera till fördomsfrihet i Sverige, och har då dykt upp med två svarta personer för att göra en poäng av att han inte ser någon skillnad på hudfärg.  

– Här sitter jag med två n*ggaz, utropar han.

När programledare Batra ber honom att berätta mer säger han: 

– När en kines når till översta hyllan på chipsen till exempel, då tänker jag: "Inget konstigt här". Här är allt som vanligt. När som helst kan det komma fram en jude och vilja låna ut pengar.

När Gustafssons karaktär Nils fortsätter att exemplifiera sin fördomsfrihet resulterar det i ett omskakande TV-ögonblick att titta tillbaka på, och som aldrig hade släppts igenom i dag:

– Om nån med fördomar tänker på en färgad människa ser de ofta en kille som springer runt på knogarna, äter banan och gör schimpansljud. Inte jag, när jag ser en n*ger, då tänker jag på en människa som har kläder och äter äpple, och gör människoljud. Och det där äpplet, det har han säkert jobbat ihop själv.

Klippet har setts av miljoner 

Även om sketchen säkerligen har glömts bort av många, så har den i många års tid legat uppe på olika YouTube-kanaler. Om man skrapar ihop de olika källorna så går det att notera en god bit över 1,5 miljoner visningar. Men även om sketchen kan uppfattas som kränkande syns nästan uteslutande glada reaktioner i kommentarsfälten. Kontentan är att tittarna saknar svensk humor innan den mer politiskt korrekta eran, som man menar att vi lever i idag.

Oavsett vad man har att säga om den saken och innehållet i sig, så kan vi nog alla enas om att den här sketchen inte hade kunnat bli statligt finansierad idag. 

Se sketchen från "Morgonsoffan" här:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL