Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Världens mest klaustrofobiska filmupplevelse finns i Göteborg

Världens mest klaustrofobiska filmupplevelse finns i Göteborg

Eric Diedrichs | Nyhet
03 januari 2019
Eric Diedrichs | Nyhet
03 januari 2019

Vågar du dig ner i filmkistan?


Extremvädret blir allt vanligare, larmrapporterna är många och därför har Göteborg Film Festival 2019 apokalypsen i fokus. Filmen Aniara visas på fullsatta biografer, men några få utvalda kommer att uppleva undergångseposet helt ensamma. Under världens mest klaustrofobiska biobesök.

Hugo Lilja och Pella Kågermans filmatisering av Harry Martinsons dystopiska berättelse om rymdfärjan Aniara är en av filmerna i Göteborg Film Festivals fokus: apokalyps. Under en rymdfärd brottas Aniaras klimatflyktingar med tvångstankar, isolering och begränsad yta, och i eposets sista kapitel liknas rymdskeppet vid en sarkofag.

Under några unika specialvisningarna som äger rum på Ringön i Göteborg kommer Göteborg Film Festival låta en exklusiv skara besökare känna sig som en i besättningen. Besökarna får lägga sig tillrätta i var sin specialbyggd sarkofag, för att helt ensamma och isolerade från omvärlden ta del av Aniara.

– Det kommer bli en utmanande upplevelse, som fördjupar den känsla av att vara ensam i rymden som präglar Aniara. Vi vill undersöka vad som händer när man ser en film under så extrema omständigheter. Kanske väcker visningen också nya tankar om vart mänskligheten egentligen är på väg, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival.Sarkofagerna är 210 centimeter långa och 60 centimeter breda. De har lufthål i botten och inbyggda skärmar och högtalare. Sarkofagerna är övervakade hela tiden och för den som vill komma ut innan filmen är slut finns en panikknapp. För möjligheten att köpa en biljett anmäler man sitt intresse på goteborgfilmfestival.se/claustrophobic-cinema.

Den 12 januari erbjuds en slumpvis utvald grupp möjligheten att köpa en biljett till världens mest klaustrofobiska biograf.
Visningarna sker mellan den 27 januari – 3 februari och hela upplevelsen tar strax över tre timmar. Det finns åtta platser till varje enskild visning.