Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Vänner-stjärnorna påstås ha varit "missnöjda" och "saboterat" skämt

Vänner-stjärnorna påstås ha varit "missnöjda" och "saboterat" skämt

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
25 augusti 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
25 augusti 2023

Manusförfattaren målar upp en ny bild av succéserien

"Vänner" rullade framgångsrikt i tio säsonger mellan 1994–2004 och är en av tidernas mest framgångsrika och älskade serier. Men allt var inte en dans på rosor bakom kulisserna. Manusförfattaren Patty Lin påstår att seriens huvudrollsinnehavare var "missnöjda" under de senare säsongerna och att de till och med "saboterade" skämt.

Trots att det snart var 20 år sedan Vänner tackade för sig rullar sitcom-fenomenet alltjämt varmt på tv-apparater runt om i världen. Serien är otvivelaktigt en av tidernas mest framgångsrika, och den är i högsta grad relevant än i dag – mycket tack vare sina relaterbara karaktärer. Inte nog med att vännerna i serien är lätta att identifiera sig med, kemin mellan skådespelarna känns också genuin.

Det är visserligen väldokumenterat att flera av skådespelarna bakom huvudkaraktärerna kämpade med sina personliga problem under de tio åren som serien sändes, men tillsammans har de alltid gett intrycket av att ha varit en sammansvetsad enhet som tyckte om att arbeta med serien.

Riktigt så såg verkligheten däremot inte ut. Åtminstone inte om vi ska tro på den tidigare manusförfattaren Patty Lin, som menar att det fanns ett tydligt missnöje under seriens senare säsonger.

Vänner-stjärnorna påstås ha varit "missnöjda" och "saboterat" skämt
Skådespelarna under återföreningen för serien. Foto: HBO Max.

Vänner-stjärnorna påstås ha varit "missnöjda" och "saboterat" skämt

Patty Lin är en tidigare manusförfattare som skrivit för serier som Breaking Bad, Desperate Housewives, Freaks and Geeks och Vänner. Hon anslöt till sitcom-serien inför den sjätte säsongen och i sin nya självbiografi End Credits: How I Broke Up with Hollywood öppnar hon upp om sina erfarenheter med stjärnensemblen bestående av Jennifer Aniston, David Schwimmer, Courteney Cox, Matthew Perry, Lisa Kudrow och Matt LeBlanc.

Lin avslöjar i boken att Freaks and Geeks-skaparen Judd Apatow varande henne från att ansluta till en redan så väloljad maskin, då det skulle innebära en begränsad utvecklingspotential för henne – och det skulle snart visa sig att Apatow hade rätt i att lyfta ett varningens finger.

Enligt Lin hade skådespelarna vid det laget blivit så beskyddande över sina karaktärer att de ständigt argumenterade emot manusförfattarna om sina repliker, så till den grad att det fick en "aggressiv" känsla, inte alls i linje med det man associerar med en sitcom.

Lin menar också att serien till viss del hade börjat gå på tomgång och att det märktes på skådespelarna:

– Skådespelarna verkade missnöjda över att vara fastkedjade till en trött gammal serie, när de visste att de hade möjligheter att vidga sina vyer.

Vidare hävdar Patty Lin att det gick så långt att skådespelarna till och med "medvetet saboterade" skämt med vetskapen att det skulle tvinga manusförfattarna att korrigera deras repliker.

Du kan läsa utdraget om Patty Lins upplevelser som manusförfattare för "Vänner" hos Time.

NÄSTA ARTIKEL