Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmen som Quentin Tarantino vill att Christopher Nolan ska göra om

Våldet Quentin Tarantino förbjuder i sina filmer: "En gräns jag inte kan korsa"

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
15 juni 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
15 juni 2023

Våldsmästaren har även han sina gränser

Quentin Tarantinos filmer är kända för att innehålla mycket, ofta hämningslöst våld, och han har till och med anklagats för att glorifiera det. Trots det har han några tydliga riktlinjer som han själv följer. Det finns exempelvis en specifik våldsgräns han säger att han "inte kan korsa".

Välj ut valfri Quentin Tarantino-film och du lär inte ha några som helst problem med att hitta flertalet rysligt våldsamma scener. Från Reservoir Dogs till Once Upon a Time in Hollywood – mer eller mindre samtliga av Tarantinos rullar bygger sin story eller åtminstone hela sekvenser med ett tydligt våldsfokus.

Just våldet i den hyllade filmskaparens filmer har genom hans karriär varit en av de punkter han har fått mest kritik för. Det har kallats för romantiserande, för glorifierande, för meningslöst; utan att ha genererat mer än en axelryckning från regissören själv.

– Se någonting annat, föreslog Tarantino för sina kritiker i en intervju med Variety från förra året.

Trots att våldet spelar en så central roll i Quentin Tarantinos filmer, så betyder det inte att även han sätter sina gränser. Och det finns en specifik gräns han vägrar korsa.

Våldet Quentin Tarantino förbjuder i sina filmer: "En gräns jag inte kan korsa"
Quentin Tarantino i "Pulp Fiction" (1994). Foto: SF.

Våldet Tarantino inte vill se i sina filmer: "En gräns jag inte kan korsa"

När Quentin Tarantino för ett tag sedan fanns på plats på Cannes Film Festival 2023 medverkade han i ett timmeslångt samtal med Variety, där han bland annat pratade om sin bok Cinema Speculation, sin kommande tionde film The Movie Critic och sin syn på våld i film. I samtalet framkom det att det finns en typ av våld som Tarantino vägrar att skildra i sina filmer – våld mot djur.

– Jag känner starkt mot att döda djur på film. Det är en gräns jag inte kan korsa, säger Tarantino. Det gäller insekter också. Om jag inte betalar för att se någon bisarr dokumentär tänker jag inte betala för att se verklig död. En del som gör att allt det här fungerar är att det bara är på låtsas. Det är vad som gör att jag kan tolerera våld i scener, eftersom vi alla bara jävlas.

Exakt vad Tarantino menar med "verklig död" är inte helt och hållet tydligt, men han antyder att det är en avsaknad av kontext för våldet mot djur som gör att han vägrar ha med det i sina filmer.

– Ett djur, en hund, en llama, en fluga, en råtta skiter fullständigt i din film. Jag hade dödat en miljon råttor, men jag vill inte nödvändigtvis döda en i en film eller se en bli dödad i en film, för jag betalar inte för att se verklig död, utvecklar Tarantino. I nästan alla fall är det inte enbart våldet jag har problem med. Vanligtvis finns det också en inkompetensfaktor, tillägger han.

NÄSTA ARTIKEL