Det här snortar de i Exit

Vad snortar de egentligen i Exit?

Filmtopp
10 mars 2023 kl. 18:03

Seriens stjärna är själv osäker

Vad är det egentligen skådespelare snortar när det ska se ut som att de tar kokain? Filmtopp har gjort ett försök att ta reda på saken.

I den norska dramaserien Exit följer vi gränslösa finansmän som roffar åt sig allt vad livet har att erbjuda. I synnerhet från buffébordet med droger där favoritknarket tycks vara kolan man käkar med näsan. Men film är en sak och verkligheten en annan, så vad är det de fullt nyktra skådespelaren i produktionen egentligen snortar under inspelningen av Exit? Svaret är inte helt enkelt, och det tycks vara olika från produktion till produktion.

Vad snortar de i Exit? Här är svaret
Tobias Santelmann i "Exit". Foto: NRK.

Exit-stjärnan vet inte själv vad de snortar

När Filmtopp intervjuade Tobias Santelmann som spelar Henrik Kranz i Exit, och svenska stjärnan Hedda Stiernstedt inför premiären av serien Beforeigners, ställde vi dem frågan rakt ut. Men det var inte ett fullt tillfredsställande svar:

– Jag har snortat sånt blodsockerhöjande nån gång vet jag... druvsocker, sade Hedda till Filmtopp.

Tobias menar dock att det inte är samma som de använder på inspelningar i Norge. Men även om han är säker på den saken, verkar han inte veta exakt vad det är de petar i sig när de gör Exit:

– Det är en blandning av något, men jag kommer inte på vad det är. Jag har fått den frågan tusen gånger förut, men har glömt bort det.

Filmtopp intervjuade även Exit-stjärnan Jon Øigarden som inte heller var säker på vad det var för något pulver som drogs upp i snoken:

– Det är något slags socker. Jag vet inte riktigt vad det är för något för det svider lite och är obehagligt. Det är inget man vill ha sin näsa. Det är inte mjöl eftersom det kleggar igen, berättar Jon Øigarden.

Vid 07:30 i klippet ser du när Tobias Santelmann och Hedda Stiernstedt diskutera vad det är de snortat som ska föreställa kokain.

Detta brukar fektat kokain på film bestå av

Nej, det tycks inte finnas ett enkelt svar på vad de snortar i Exit eller på filminspelningar generellt. Medan druvsocker som Hedda Stiernstedt tog upp är ett av svaren, förstår vi att det använts många andra medel. 

Den erfarna rekvisitören Mychael Bates, som jobbat på Horrible Bosses där det snortas kokain i en scen, menar att man använder laktos i pulverform. 

– Du kan snorta det på riktigt och det påverkar dig inte. Det är bara en mjölkprodukt, säger han till New York Post

Scenografen Ben Nigh menar även han att pulveriserat laktos är det vanligaste medlet för att fejka kokain.

– Fejkkokainet som användes på inspelningen av Scarface orsakade permanenta skador i Al Pacinos näsgång. Det var troligen resultatet av mängden och kvaliteten på filmens fejkade kokain, som i detta fall var pulveriserade laxermedel för spädbarn, säger han till tidningen Insider och förklarar vidare att det man oftast använder är just pulveriserat laktos.

En annan som skadat sig genom att snorta för mycket fejkkokain är Jonah Hill

– Jag tog så mycket fejkat kokain i The Wolf of Wall Street att jag fick bronkit i tre veckor och var tvungen att bli inlagd på sjukhus, säger han till Independent utan att berätta vad det var som han snortade.

När det kommer till kokain som inte direkt ska snortas menar Gillian Albinski, som jobbat med rekvisitan på TV-serien Homeland, att det vanligtvis är majsstärkelse man använder för att fejka kokain som ligger uppradat. Men eftersom att det är klibbigt och tungt väljer man ofta att tillsätta babypuder. 

Detta görs kokain på film av – en sammanställning:

  • Druvsocker
  • Pulveriserat laktos
  • Majsstärkelse
  • Babypuder

Vi kan konstatera att det finns många knep för att fejka kokain på film, men pulveriserat laktos verkar vara det mest förekommande. Sett till att det enligt Tobias Santelmann är en blandning som de snortar i Exit blir det svårare att dra en slutsats. Oavsett får vi för deras skull hoppas på att det är en hälsosam sådan. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL