Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Couples Retreat.

Universal stäms för diskriminering i poster

David Lindahl | Nyhet
30 november 2020
David Lindahl | Nyhet
30 november 2020

Ska ha klippt bort svarta skådespelare från postern till filmen "Couples Retreat".

Universal stäms av skådespelaren Faizon Love som medverkade i filmen "Couples Retreat" från 2009. I postern som då släpptes ska hans karaktär ha blivit bortklippt, något han menar är diskriminering.

2009 släpptes komedin Couples Retreat med bland andra Vince Vaughn, Malin Åkerman, Jon Favreau, Kristin Davis och Faizon Love. Filmen möttes av svag kritik men gjorde bra ifrån sig på bio, med över dubbla intäkter jämfört med budgeten.

Nu rapporterar Variety att skådespelaren Faizon Love stämmer Universal för diskriminering. I vissa versioner av postern till filmen har han och skådespelerskan Kali Hawk klippts bort, vilket Faizon menar är whitewashing. 

Couples Retreat.
Dem berörda postern till vänster där Faizon Love och Kali Hawk har klippts bort. Foto: Universal.

Posterm ska redan ha uppmärksammats när filmen släpptes 2009. Universal ska enligt uppgifter ha bett om ursäkt och lovat att ta bort postern där Faizon Love är bortklippt. Men Love går alltså nu 11 år senare vidare med en stämning eftersom han menar att den fortfarande finns kvar.

– Denna film generade mycket intäkter till Universal, men i stället för att hedra mitt kontrakt valde studion att göra mig osynlig för miljarder tittare världen över, sa Faizon Love i ett uttalande.

I stämning menar Love också att Universal lovade honom flera jobb, men inget har kommit. 

– De har inte bara skadat mig ekonomiskt, de har också skadat mig djupt genom att avfärda mig för att jag är svart. Och de har skadat alla svarta skådespelaren genom att upprättålla rasism i filmindustrin. Jag vill se till att framtida generationer inte behöver uthärda rasism och whitewashing som jag har fått göra, säger Faizon Love.

Universal har inte valt att kommentera stämningen. Läs också om att Star Wars-skådespelaren David Prowse har avlidit.

NÄSTA ARTIKEL