Universal anklagades för att lura fans till att se Yesterday – fallet nu nedlagt

Universal anklagades för att lura fans – till att se storstjärnan i Yesterday

Axel Diedrichs
30 augusti 2023 kl. 09:04

Fallet läggs nu ned

Den stora filmstjärnan Ana de Armas figurerar i trailern till Danny Boyles "Yesterday", men i själva filmen är hon inte med. Fans som hyrt filmen har skickat in stämningsansökan mot Universal, men nu läggs fallet ned.

Sommaren 2019 var det premiär för Danny Boyles komedi Yesterday om en kämpande musiker som får en unik möjlighet när han inser att han är den enda personen i världen som minns The Beatles och deras låtskatt. I filmens två trailers kan vi se Ana de Armas, känd från Blonde och Blade Runner 2049, dyka upp i en sekvens för att sen inte medverka i den slutliga versionen.

Universal anklagades för att lura fans till att se Yesterday – fallet nu nedlagt
Ana de Armas i bortklippt scen ur "Yesterday". Foto: Universal PIctures.

Universal anklagades för att lura fans – till att se storstjärnan i Yesterday

Förra året ansökte två fans till stjärnan, Peter Michael Rosza and Conor Woulfe, om att få stämma filmbolaget Universal för falsk marknadsföring. De två hade hyrt Yesterday i tron om att Armas skulle spela en betydande roll för filmen. I stället upptäckte de att hon hade klippts bort. De ska då ha hyrt filmen igen på ett annat ställe i hopp om att hon skulle dyka upp i en Director's Cut-version, och även den gången blivit blåsta på konfekten. 

– Eftersom de inte kunde förlita sig på den stjärnstatus skådespelarna som spelar Jack Malik eller Ellie har för att maximera försäljningen och uthyrningen av biljetter och filmer, använde svaranden följaktligen De Armas storhet, utstrålning och briljans för att marknadsföra filmen, skriver de i sin stämningsansökan.

Vidare har de hänvisat till att Ana de Armas har flera sökträffar om man googlar filmens rollista.

Stämningsansökan nekas

Efter att ha gått igenom fallet beslutar nu domstolen att neka Peter Michael Roszas and Conor Woulfes stämningsansökan. Dels anser man att det inte finns någon anledning att tro att versionen av Yesterday de såg via Google Play skulle vara en annan version av filmen än den de såg första gången. Likaså har man kommit fram till att de inte såg filmen på grund av att Universal sagt att Ana de Armas medverkar i den. 

YouTube-kontot Ed Au har lagt ut den bortklippta scenen där Ana de Armas är med:

Vad tänker du om det hela, är det en överdrift att säga att Universal lurat fansen eller finns det någonting i det?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL