Udda förslaget för svenska katastroffilmen – premiär 500 meter under marken

Udda förslaget för svenska katastroffilmen – premiär 500 meter under marken

Emil Oscar Rasmussen
25 augusti 2023 kl. 15:00

Avgrunden kan få en annorlunda premiärvisning i Kiruna

Snart är det dags för den svenska katastroffilmen "Avgrunden" att göra entré på svenska biografer, och i Kiruna – där filmen utspelar sig – har en annorlunda premiärvisning föreslagits. Enligt regissören Richard Holm vill gruvkoncernen LKAB visa filmen i deras gruvbiograf, 500 meter ner i jorden.

Den 15 september smäller det. Då är det premiär för det som SF Studios har deklarerat som Sveriges första riktiga katastroffilm. Avgrunden handlar om Frigga (Tuva Novotny), säkerhetschef i Kiirunavaragruvan, försöker balansera sitt yrke med ett vardagsliv som präglas av en ny kärlek och ett efterhängset ex. Men när marken under dem bokstavligt talat börjar rämna är det överlevnad som blir högsta prioritet. Vid sidan om Novotny ser vi också skådespelare som Peter Franzén, Kardo Razzazi, Edvin Ryding och Felicia Truedsson m.fl. i rollerna.

Tidigare i veckan uppmärksammades Avgrunden Svenska Filminstitutets och Film&TV-Producenternas höstpresentation, och i samband med det kom det fram att filmen kan komma att få en minst sagt annorlunda premiär i Kiruna.

Udda förslaget för svenska katastroffilmen – premiär 500 meter under marken
Foto: SF Studios.

Udda förslaget för svenska katastroffilmen – premiär 500 meter under marken

På plats under höstpresentation fanns Avgrunden-regissören Richard Holm tillsammans med manusförfattaren Robin Sherlock Holm och skådespelaren Kardo Razzazi. Trion intervjuades av evenemangets moderator Parisa Amiri, som var nyfiken på om någon form av specialvisning var att vänta i Kiruna, där filmen utspelar sig.

Richard Holm slog snabbt fast att en premiärvisning kommer att arrangeras i Kiruna och han avslöjade dessutom att det finns ett väldigt specifik önskemål från gruvkoncernen LKAB gällande visningen.

– LKAB har faktiskt hört av sig om att ha en visning nere i gruvan. De har ju en bio på 500 meters djup, sa Holm till publikens skratt.

Med tanke på gruvans roll i Avgrunden föreslog Parisa Amiri att förslaget är en PR-kupp från LKAB:s sida, men både hon och Richard Holm sa också att de väldigt gärna närvarar på den visningen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL