Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Premiär för Förrädarna på TV4 – så var första avsnittet

Premiär för Förrädarna på TV4 – så var första avsnittet

  • TV4 Play
Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Nyhet
02 september 2023
Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Nyhet
02 september 2023

Höstens stora mysterielek är här

I dag är det premiär för TV4:s nya realitysåpa "Förrädarna" som leds av skådespelaren Dragomir Mrsic. Det första avsnittet visar upp seriens höga ambitioner, men det kan ta ett tag innan tittarna är helt ombord på konceptet.

OBS! Artikeln avslöjar inga tävlingsresultat.

TV4 håller för fullt på med att kasta om i sin tablå, och vi känner redan till att Let's Dance och Talang sätts på paus. I dag lanserar de sin nya stora lördagsunderhållning, Förrädarna, som ska ge oss trygghet i höstrusket. Men det är en falsk sådan, för inga deltagare går säkra när de ska ta sig ur denna mysteriedrivna lek och kamma hem potten på en halv miljon kronor.

I Förrädarna följer vi med när 18 mer eller mindre kända deltagare anländer till Häringe slott. Där ska de ta del av ett såväl psykologiskt som socialt spel under ledning av den måttligt skrämmande skådisen Dragomir Mrsic. För att kunna vinna pengarna måste deltagarna arbeta tillsammans och klara av utmaningar som alla bidrar till prispotten. Samtidigt pågår ett spel där de tre deltagarna som inte är "trogna" tilldelas rollen som "förrädare". Dessa tre vill till varje pris hålla sina sanna identiteter dolda så att de kan döda de trogna – en efter en – tills det bara är de som återstår när pengarna ska delas ut. 

Premiär för Förrädarna på TV4 – så var första avsnittet
Foto: TV4.

Premiär för Förrädarna på TV4 – så var första avsnittet

Med programformatet som bygger på den nederländska förlagan De Verraders, berättar TV4 att de vill ta psykologi, det sociala spelet och mystik till sin yttersta gräns. Det är en ambition som sticker ut från de rutinmässiga långkörarna kanalen nu valt att sätta på paus med avsikten att se över och förbättra innehållet.

Mycket riktigt märks det att man satsat stort på Förrädarna i förhoppningen om att plocka fram en ny tittarfavorit. Det är långa och påkostade avsnitt där skaran deltagare fylls med flera stora profiler, som Hasse AroJanne Josefsson och Johanna Nordström. Men trots sin långa speltid står Förrädarna sällan stilla – det fylls på med oanade vändningar, kluriga utmaningar och prat bakom ryggen på varandra som varvas med deltagarnas synkar. Sedan har vi förstås en final där de ska enas om en person de tror är förrädare och skicka hem den. 

Deltagarna vid runda bordet där de ska peka ut en förrädare. Foto: TV4.

Lovande start

Att svenska folket älskar gissningslekar är det inget snack om – Masked Singer är TV4:s största publikdragare. Men riktigt så bra tror jag inte att det kommer gå för Förrädarna som är en gissningslek för vuxna. Det är också lika mycket ett socialt experiment som det är en gissningslek. Det märker vi på hur påfrestande deltagarna finner det att behöva trä på sig en mask för att övertyga de andra om att de inte är förrädare.

En som får extra svårt för det sociala spelet är JLC-profilen Lucas Simonsson som, likt mig själv, blir tagen på sängen av hur allvarlig stämning det blir i gruppen så snart Dragomir Mrsic förklarat upplägget. 

Efter första avsnittet är känslan att Förrädarna har det mesta för att lyckas – formatet är eggande, Mrsic spelar sin roll bra, profilerna man handplockat vågar gå emot varandra och det finns mycket till det stora hela att ta sig an. Men det är ett minus att se kändisar tävla om pengar som, vad jag vet, inte är ägnade åt något särskilt ändamål.

Sammantaget är det mycket som ska packas in och det kan därför tänkas ta ett tag innan svenska folket känner sig fullt investerade i "Förrädarna", men längre in på säsongen kan det här bli riktigt spännande och något att viga fikasnacket åt på jobbet.

NÄSTA ARTIKEL