Måns renoverar i Portugal i Drömkåkar utomlands

Premiär för Drömkåkar utomlands – så var första avsnittet

  • TV4 Play
10 januari 2024 kl. 20:01

En renoveringsserie på exotiska orter

I "Drömkåkar utomlands" första avsnitt följer vi fyra svenskar som renoverar hus utomlands av olika anledningar. För vissa är det en affärsmöjlighet och för andra finns det sentimentalt värde i renoveringen. Husen som renoveras är upp till 100 år gamla och både för erfarna renoverare och oerfarna kan det bli intressant att se hur den moderniserade slutrenoveringen ser ut.

I TV4:s nya satsning Drömkåkar utomlands – en av alla svenska realityserier 2024 – får vi följa svenskar som har tagit sig an utmaningen att renovera om hus utomlands. De väljer att göra detta av olika anledningar, som tidigare familjeband till huset, för att flippa och sälja det vidare eller för att helt enkelt starta om på nytt. Programledaren Maria Forsblom reser till de olika husen för att följa renoveringarna och att ge en hjälpande hand här och där. Husrenoveringarna gör att "renoverarna" reflekterar över det förflutna såväl som framtiden samtidigt som nerverna spänns åt av det påfrestande projektet där både tid och pengar pressas. Drömkåkar utomlands visar frustrationerna och glädjemomenten som dokumenterades under två års tid.

Josephine och Christoffer flippar ett hus i Mallorca
Maria hälsar på renoverarna som förklarar deras planer för renovationen. Foto: TV4.

Surflodge och ärvegods

I detta avsnitt möter vi Måns i Portugal, Nathalie i Tunisien och paret Christoffer och Josephine i Mallorca. Efter att ha ärvt huset från sin pappas sida i Tunisien bestämde sig Nathalie för att renovera det mer modernt, samtidigt som mycket av den traditionella charmen ska behållas. Hon vill att hon och framtida generationer ska kunna bo där som hon gjorde när hon var liten. Hon vill också kunna använda det som ett kreativt utrymme för att skapa sin musik. Måns i Portugal vill skapa en surflodge av ett 250 år gammalt stenhus vid kusten. Där ska han erbjuda en plats att bo och surflektioner. De första gästerna är redan inbokade, vilket ger Måns endast sex månader att slutföra renoveringen. Och till sist lämnade Josephine och Christoffer allt i Sverige för att flytta ned till deras byggprojekt i Mallorca. De har redan spenderat miljoner på trevåningshuset som de renoverar och designar helt om för att sedan kunna sälja det.

Nathalie i Drömkåkar utomlands
I Tunisien börjar Nathalie med att renovera om köket. Foto: TV4.

Äldre hus moderniseras till exotiska bakgrunder

I Drömkåkar utomlands kommer vi att få följa de berg och dalar som uppstår under ett sådant mödosamt projekt. Att renovera hus i andra länder kan skilja sig stort jämfört med i Sverige. Det kan skapa stora hinder för "renoverarna" när material och språkbarriärer kommer emellan. Att se hur olika personer tar sig an problemen med olika lösningar kommer att bli fascinerande. Det kan också bli en intressant titt för de som själva har erfarenhet i husrenoveringar. Men även de oerfarna kan se fram emot att se de sekel gamla husens transformation när de traditionella arkitekturerna blandar sig med en modern touch från renoveringen. De exotiska bakgrunderna tillför även lite extra somrig still till detta renoveringsprogram som en svensk serie hade saknat .

"Drömkåkar utomlands" har premiär den 10 januari på TV4 och TV4 Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL