Bild från avsnitt 4 av Sveriges Mästerkock

Oväntat ögonblick i Sverige Mästerkock – juryn singlar slant om kockens öde

 • TV4 Play
31 januari 2024 kl. 21:01
ANNONS
ANNONS

Kockarna lagar kyckling i deras sista kvalutmaning

Pressen är påtaglig i Sveriges Mästerkock 2024 när de slutgiltiga 12 kockarna ska väljas ut för att gå vidare till Stockholm. För en deltagare blir det ännu mer nervös när han öde plötsligt verkar avgöras av en slantsingling.

Kockarna står inför sin sista utmaning av kvalet innan 12 av dem kommer att väljas ut för att gå vidare till Stockholm. Dagens ingrediens är kyckling, som kockarna först måste dela på själva för att sedan välja vilket stycke av den som de vill tillaga. Pressen är påtaglig och vissa hanterar den bättre än andra. Juryn väljer de 12 toppkockarna baserat på deras prestation under hela programmet – och kanske även genom att singla slant.

Mi De Keiser i Sveriges Mästerkock
Det är lätt för känslorna att svämma över för vissa deltagare i köket. Foto: TV4.

Kyckling och slantsingling fäller avgörande i Sveriges Mästerkock

Kockarna förbereder sig för den sista utmaningen av slutkvalet som kommer att avgöra om de går vidare till Stockholm eller inte. Under en ridå finns dagens ingrediens och när den dras upp välkomnas kockarna av hela kycklingar.

Dagens utmaning är att först dela på kycklingen och sedan använda valfri kycklingdel i deras rätt. Juryn påminner om vikten av att imponera med dagens rätt, serveras det torr eller till och med rå kyckling är det nästan garanterat att inte gå vidare.

För flera av kockarna var det länge sedan de styckade en hel kyckling och för många var det första gången de gjorde det, så redan i början blev det en stor utmaning.

Pressen i köket påverkar kockarna olika

Med vetskapen att rätten de lagar kan göra eller förgöra deras chans till att gå vidare börjar pressen trycka på flera deltagare. För Mi De Keiser är det första gången hon delar på en kyckling och stressen gör att hon börjar gråta mitt i styckningen. Men Tom Sjöstedt dyker då upp med några uppmuntrande ord som verkar lunga ned Mi tillräckligt mycket för att hon ska kunna fortsätta.

Alla är dock olika nivåer av stresståliga och Lucas Eriksson tar det lika lugnt som i hemmaköket. När Tom kommer till honom verkar han inte alls stressad, inte ens när Tom lite förbryllat frågar efter grönsakerna som verkar saknas från Lucas upplägg. När han väl presenterar sin rätt senare finns dock grönsakerna på tallriken som Tom, enligt Lucas, tjatade om.

Lucas Eriksson i Sveriges Mästerkock
Lucas behåller lugnet i alla situationer. Foto: TV4.

Kockarna får veta om de går vidare till topp 12

Samtliga kockar lyckades presentera färdiglagade kycklingrätter, så det blev smakerna som avgjorde slutresultatet. Juryn var inte lika ljudliga med deras kritik och lovord under denna provsmakning, antagligen för att sätta lite extra spänn på kockarna.

Efter smakprovningen var det dags för kockarna att stå framför juryn som berättade om de gick vidare till topp 12 eller inte. För de flesta var det antingen ett ja eller nej men när Oskar Robertsson stod framför dem gör Tom något oväntat. Han tar fram ett mynt och ber Oskar att välja mellan krona och klave och slänger det sedan upp i luften. Den nervösa kocken väntar förväntansfullt på att höra om han vann det plötsliga chansspelet. Men Tom skojade såklart och berättar att han självklart har gått vidare till vilket Oskar kan andas ut.

De 12 hemmakockarna som får resa vidare till Mästerkocksköket i Stockholm 2024 är därmed:

 • Oskar Robertsson
 • Josefine Freij
 • Hugo Bergström
 • Sebastian Wilhelmsson
 • Hanna Welander
 • Lucas Eriksson
 • Stefan Hassnert
 • Henric Lind
 • Tess Medina
 • Alica Andersson
 • Mi De Keiser
 • Hedvig Henrekson.

Följ “Sveriges mästerkock” 2024 på TV4 och TV4 Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL