Får Solsidan-stjärnan Josephine Bornebusch hejda sig när hon skriver skämt?

Finns det skämt Solsidan-stjärnan Josephine Bornebusch inte vågar skriva?

  • TV4 Play
Filmtopp
Uppdaterad 02 oktober 2023 kl. 05:10 | Publicerad 01 oktober 2023 kl. 16:10

"Försöker så klart inte trampa någon på tårna"

I en tidigare intervju med Filmtopp berättar filmskaparen och skådespelaren Josephine Bornebusch, nu aktuell med "Solsidan" säsong 8, om hur man tacklar svårigheterna med att skriva skämt som kan vara kränkande.

För inte länge sedan var Josephine Bornebusch ett av de allra hetaste namnen i Filmsverige, då med Solsidan, egna serien Älska mig och hyllade dramafilmen Orca. Nu är hon tillbaka som sin smått galna karaktär Mickan i den efterlängtade åttonde säsongen av Solsidan. I den får vi se Fredde (Johan Rheborg) hantera en orolig omvärld genom att bygga ett premium safe room och Mickan som undrar var åren tagit vägen och om hon varit en bra mamma.

När Filmtopp fick nöjet att prata med henne runt Älska mig och Solsidan, som hon skrivit manus till, diskuterade hon var gränsen går för att skriva ett skämt som antingen kan vara missuppfattande eller kränkande. Detta i en tid när folk tycks ha väldigt lätt för att ta illa upp.

Finns det skämt Solsidan-stjärnan Josephine Bornebusch inte vågar skriva?
Foto: TV4.

Finns det skämt Solsidan-stjärnan Josephine Bornebusch inte vågar skriva?

Nej, skriva skämt är inte bara att göra hur som helst. Till att börja med finns det stora skillnader mellan att skriva dem för en dramakomedi som Älska mig och en folkkär sitcom som Solsidan, menar Josephine Bornebusch

– När man skriver för Solsidan så är det mer punch line-orienterat. Med Älska mig är det istället en situation som är kul. Det tragikomiska i att Johan Ulveson, som spelar min pappa, är så liten och att hans mycket större fru bara har ett ben och måste bäras runt. Det är tragiskt, och jobbigt, men det blir en rolig bild, säger hon i en intervju med Filmtopp.

När det kommer till att skriva fräcka eller opassande skämt, så är Josephine titt som tätt orolig för att de ska gå lite väl långt över gränsen. Det dyker "hela tiden" upp skämt som hon inte vågar skriva. Lyckligtvis har hon bra kollegor som hjälper henne när hon inte kan avgöra själv hur ett skämt kommer att landa. 

– Kanalerna kan gå in och vara lite "PK" och säga till om det är något de inte tror kommer att lira bra. Jag skriver allt som jag tänker och kommer på och sen får någon annan säga stopp. Men jag försöker så klart inte trampa någon på tårna. Exempelvis är min karaktär (Clara i "Älska mig") väldigt plump. Hon går ut ganska hårt och säger saker som inte är okej, men så länge man försvarar det med en annan karaktär, som säger "så kan du inte säga, är du dum i huvudet?", så har man neutraliserat det på något vis. Men man får vara försiktig.

Det finns dock en kompass som Josephine oavsett följer när hon skriver skämt: 

– Så länge det känns bra i magen kan man gå ganska grovt.

Läs hela Filmtopps intervju med Josephine Bornebusch här. Du ser henne i "Solsidan" säsong 8 på TV4 och TV4 Play.

NÄSTA ARTIKEL