Cimberlys motgångar innan segern i Idol 2023 – sjukdomar och dödsfall

Cimberlys motgångar innan segern i Idol 2023 – sjukdomar och dödsfall

  • TV4 Play
Emil Oscar Rasmussen
02 december 2023 kl. 08:12
ANNONS
ANNONS

Cimberly Wanyonyi vann Idol 2023

Det blev Cimberly Wanyonyi som i slutändan stod som välförtjänt segrare i Idol 2023. Hennes resa dit var lång och kantades av en mängd motgångar.

I går kväll annonserade programledare Pär Lärnström vinnaren av Idol 2023 i ett fullpackat Avicii Arena. Namnet han basunerade ut var Cimberly Wanyonyi, 18, som alltså drog det längsta strået och besegrade Saga Ludvigsson, 17, i årets final av Idol.

Cimberly fick ta emot arenans hyllningar under ett gyllene konfettiregn och hon var märkbart tagen. Det lär inte vara en överdrift att kalla det för en av den unga artistens höjdpunkter i livet. Men resan dit för Cimberly har varit lång och kantats av motgångar.

Cimberlys motgångar innan segern i Idol 2023 – sjukdomar och dödsfall
En tagen Cimberly Wanyonyi framför vinnarlåten en sista gång. Foto: TV4.

Motgångarna Cimberly Wanyonyi övervann på vägen till Idol-vinsten

Det känns som en mindre evighet sedan Cimberly Wanyonyi klev ut framför Idoljuryn i Luleå för att sjunga Nina Simones "I Wish I Knew How It Would Feel" under audition. Sedan dess har Cimberly gått från klarhet till klarhet och var de sista veckorna av tävlingen en av de stora favoriterna tillsammans med den andra finalisten, Saga Ludvigsson.

Vägen till vinsten var dock allt annat än spikrak för Cimberly. De personliga motgångarna var närvarande under stora delar av programmets avslutande veckor, vilket gör hennes vinst och ständigt högkvalitativa framträdanden än mer imponerande.

Med tanke på att Cimberly kommer från Skellefteå har hon under tävlingens gång haft svårt att få samma stöd på plats som konkurrenterna under fredagsfinalerna, eftersom hennes pappa har befunnit sig utomlands och resan till Stockholm varit betydligt längre för hennes nära och kära än för många andra. Det har dock varit ett av hennes mindre problem.

Under säsongens gång tvingades Cimberlys mamma in på sjukhus för en svår och lång magoperation. Lyckligtvis slutade det bra och Cimberly kunde istället hämta kraft i motgången när hon dedikerade en låt till sin mamma – som då hade lämnat sjukhus och överraskade Cimberly i studion. Nästa motgång var dessvärre inte långt borta. Kort därefter, inför semifinalen, gick Cimberlys mormor bort.

Som om tragedierna i familjen inte vore nog kämpade Cimberly dessutom med sina egna problem. Inför semifinalen och finalen hade Idol-vinnaren enorma problem med sin röst till följd av överansträngning och astma.

Dödsfall, sjukdomar och röstproblem till trots lyckades Cimberly Wanyonyi övervinna alla sina motgångar – och står nu som en lite extra värdig vinnare av Idol 2023.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL