Anna Anka berättar sanningen om svenska repliken i Dum och dummare

Anna Anka berättar sanningen om svenska repliken i Dum och dummare

  • TV4 Play
Axel Diedrichs
11 oktober 2023 kl. 16:10

I "Mauri - Vad hände sen?" får vi veta varför Anna Anka ropar "hej allihopa!"

När Mauri Hermundsson träffar Anna Anka i "Mauri - Vad hände sen?" berättar hon hur hennes svenska replik i komedin "Dum och dummare" egentligen kom till.

Sammanfattning av artikel: 

  • Mauri Hermundsson besöker Anna Anka
  • Berättelsen bakom svenska repliken i "Dum och dummare"
  • Misslyckade försöket att besöka Paul Anka
  • Fler spännande gäster i "Mauri - Vad hände sen"

I måndags var det säsongspremiär för TV4-programmet Mauri - Vad hände sen? där programledaren Mauri Hermundsson fortsatte att träffa spännande individer som slagit sig fast i svensk historia. Under avsnittets gång får vi följa med när han träffar Anna Anka i hennes hem i Hollywood, där hon lever än i dag.

Utöver att kolla till hur hon har det i stort med den nya maken David Johansson, tar han tillfället att gräva i hennes roll i Bröderna Farrellys legendariska komedi Dum och Dummare med Jim Carrey och Jeff Daniels. Framför allt vill han veta hur det kommer sig att hon vinkar och ropar "hej allihopa!" till blott två personer. 

Anna Anka berättar sanningen om svenska repliken i Dum och dummare
Anna Anka berättar sin Dum och Dummare-historia för Mauri Hermundsson. Foto: TV4.

Anna Anka berättar sanningen om svenska repliken i Dum och dummare

När Mauri Hermundsson tar upp att det länge stört honom med Anna Ankas replik i Dum och dummare, går deras åsikter isär. Medan Mauri hävdar att man inte kan säga "allihopa" till endast två personer, menar Anna att det inte alls är några konstigheter, och att "hej på er!" hade varit tråkigare än "hej allihopa!". 

Efteråt berättar Anna hur det kommer sig att hon överhuvudtaget sade något på svenska i filmen. Hon förklarar då att ena regissören pekade på henne under castingen och sa att han ville ha henne till filmen. När Anna skulle leverera repliken som stod i manuset, frågade hon om hon inte skulle säga något på svenska istället.

– De skrattade och låg dubbla när jag sa "hej allihopa!", säger Anna Anka till en förbluffad Mauri Hermundsson. 

– Vadå, så det är du som säger det? Jag tänkte att det var en amerikansk felöversättning, så det var ditt eget förslag att säga "hej allihopa!" till två personer?

Här kan du se repliken från Dum och dummare, som kommer i slutet av filmen. Huvudkaraktärerna Harry och Lloyd verkar ha förlorat allt hopp när ett gäng kvinnor stannar för att låta dem hoppa på deras buss. Anna Anka spelar en av tre kvinnor som tittar ut för att välkomna dem ombord – dessvärre tar det sin tid innan de fångar upp inbjudan:

Om du likt Mauri legat sömnlös om nätterna av kraftig förvirring över Annas replik i Dum och dummare kan du förhoppningsvis nu gå vidare med ditt liv. 

Anna Anka kom inte att göra särskilt mycket mer film i karriären, men hon har medverkat i en hel del TV-program. Här kan du hitta mer information om de produktioner hon gjort.

Senare in i avsnittet av Mauri - Vad hände sen? föreslår Anna Anka att de drar över till "Gamlingen", som är självaste Paul Anka. Hon var gift med den den 82-årige sångaren under åren 2008–2010. Under tiden var hon en av de medverkande i Svenska Hollywoodfruar, vilket gjorde henne till ett hett namn i svensk press. Försöket att få till en träff slutar däremot inte så bra eftersom Paul Anka bor i ett skyddat område, som de inte har tillåtelse att besöka hur som helst.

Anna Anka berättar sanningen om svenska repliken i Dum och dummare
Iprenmannen och Mauri Hermundsson. Foto: TV4.

Fler spännande gäster i "Mauri - Vad hände sen?" säsong 2

Anna Anka är långt ifrån den enda spännande personen som Mauri träffar i den andra säsongen av sitt omtyckta program. Vi får även träffa Iprenmannen, Laserturken" som blev viral på YouTube och personen som blev ansiktet utåt för Kalles Kaviar. Här kan du läsa mer om alla personer i Mauri - Vad hände sen? säsong 2.

Sammanlagt består den nya säsongen av sex avsnitt, där ett nytt släpps varje vecka på måndagar på TV4 Play och på TV4 klockan 20:00. 

NÄSTA ARTIKEL