Amie Bramme Sey ställer Ulf Kristersson mot väggen i Renées brygga

Amie Bramme Sey ställer Ulf Kristersson mot väggen i Renées brygga

  • TV4 Play
Sofie Landgren
06 februari 2024 kl. 19:02
ANNONS
ANNONS

Ifrågasätter samarbetet med Sverigedemokraterna

I veckans avsnitt av "Renées brygga" 2024 på TV4 passar programledaren och journalisten Amie Bramme Sey på att ställa stadsminister Ulf Kristersson mot väggen och ifrågasätter samarbetet med Sverigedemokraterna.

Het politisk debatt i veckans avsnitt av "Renées brygga" 2024

Det bjuds på het politisk debatt i veckans avsnitt av Renées brygga 2024 när programledaren Amie Bramme Sey, snickaren och programledaren Lee Christiernsson och självaste statsministern Ulf Kristersson besöker bryggan. När avsnittet väl börjar lida mot sitt slut ställer Ulf frågan till Lee om hur man kan göra regelverket lättare för ickebinära personer i Sverige, ett samtalsämne som leder till att Amie vågar ifrågasätta Ulf.

– Transdebatten är ju på liv och död, och däremot så undrar jag också över hur du tänker Ulf, när du också lyssnar på Lee, veckor efter uttalanden från politiker från Sverigedemokratiskt håll, när man likställer homosexualitet med pedofili, eller att man överhuvudtaget liksom har en homofob åsikt. Att ha det samarbetet med ett parti som har den här hållningen, hur du tänker till det? frågar Amie statsministern.

Amie Bramme Sey ställer Ulf Kristersson mot väggen i Renées brygga
Foto: TV4.

– Ja, jag tycker att det, alltså de här helt groteska uttalandena, det var jag och många andra som fördömde det rejält förstås. Det jag har sagt hela tiden, och det står jag verkligen för, om man har stora problem i ett samhälle som man vill lösa, då måste man på olika sätt se till att man kan genomföra förändringar som löser de problemen. För mig är det ingen naturligare lösning än att där man tycker att man är lika, då samlar man de som vill det och ser till att man fattar beslut som kan genomföra detta och då står man upp där man tycker att vi är olika och säger ifrån när man tycker olika, svarar Ulf Kristersson.

Amie säger att hon förstår vad han menar men är inte riktigt nöjd över hans svar.

– Jag förstår ju vad du menar med samarbetet kring vissa frågor som man gemensamt tycker är viktiga, samtidigt som man kan se det som att man är med och legitimerar en viss typ av politik som är rasistisk, islamofobisk. Det har ju skett en förändring, för det fanns ju en tid där du stod så bergfast i och tog i hand på att du aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna, ger Amie som motsvar till Ulf.

– Njae, men alltså jag sa såhär att jag, den berömda händelsen, det va ju när de fyra Allianspartierna gick till val tillsammans inför valet 2018 och då var det en förutsättning för det samarbetet och det står jag absolut för. Sen tyckte jag att det var uppenbart att när problemen är så stora som de är, då går det inte att bestämma sig för att inte lösa problemen genom att vägra skapa majoriteter i riksdagen. Det tycker jag hade varit en orimlig hållning, svarar Ulf. 

Missa inte veckans avsnitt av "Renées brygga" tisdag 20.00 i TV4 och på TV4 Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL