Allvarliga samtal om rasism i veckans avsnitt av Renées brygga på TV4

Allvarliga samtal om rasism i veckans avsnitt av Renées brygga på TV4

  • TV4 Play
Sofie Landgren
06 februari 2024 kl. 17:02
ANNONS
ANNONS

"Superorolig"

I veckans avsnitt gästas Renée Nyberg av programledaren Amie Bramme Sey, statsminister Ulf Kristersson samt snickaren och programledaren Lee Christiernsson. Det blir ett avsnitt med innehåll av både allvar och glädje.

Renée Nyberg, Amie Bramme Sey, Ulf Kristersson ,Lee Christiernsson
Renée Nyberg, Ulf Kristersson, Amie Bramme Sey, Lee Christiernsson. Foto: TV4.

Allvarliga samtal om rasism i veckans avsnitt av Renées brygga 2024

Det bjuds på celebert besök i veckans avsnitt av Renées brygga 2024 när programledaren Amie Bramme Sey, snickaren och programledaren Lee Christiernsson och vår självaste statsminister Ulf Kristersson besöker bryggan.

Medans Ulf och Lee får i uppdrag att bygga ihop en bänk tillsammans så tar Renée tillfället i akt för att få lite egentid med Amie och passar på att ta upp ämnet om rasism. Renée frågar om Amie, som själv är mamma, tycker att man ska skydda sina barn från allt som har en form av hat och rasism eller om man ska försöka upplysa och förbereda dem.

– Både jag och min dotters pappa har gjort ganska många aktiva val och att liksom försöka förekomma. Min sanning och verklighet är ju att hon kommer att möta sexism på något sätt, det är bara en tidsfråga. Hon kommer att möta rasism på något sätt, det är också bara en tidsfråga. Då vill jag att hon ska känna sig uppbackad, ha kunskap och vara rustad, svarar Amie.

Ulf Kristersson gästar Renées Brygga i TV4
Ulf Kristersson. Foto: TV4.

"Största misslyckandet man kan göra"

Halvvägs in i avsnittet sätter sig Renée och gästerna på bryggan för att avnjuta en gemensam lunch och det dröjer inte länge innan det allvarliga samtalsämnet om rasism dyker upp. Någonting som inte bara Amie blivit utsatt för, både Ulf och Lee har även dem fått uppleva rädslan över rasism. Renée konstaterar att Ulf har tre adopterade döttrar och frågar hur han och hans fru har pratat med sina barn om ämnet.

– Vi försökte tidigt bestämma oss för, ja, det kan ju låta trivialt men "säg som det är och gör det omedelbart". De är helt uppvuxna med berättelser om vart de är födda någonstans och vad som ofta har hänt i det här fallet då i Kina med ett-barns-politiken och så. De har liksom alltid haft den berättelsen med sig.

Renée ställer den mer raka frågan om de upplevt rasism och Ulf svarar:

– Det ska väl egentligen tjejerna själva svara för men, de skulle ta ett klassfoto någon gång och då var det en av mina döttrar som fick höra från en fotograf att "du, du måste öppna ögonen", jo men tjena... 

Lee Christiernsson, 48, blev känd som ”Snickar-Björn” med hela svenska folket genom sin medverkan i programmet Äntligen hemmaTV4 och 2023 kom nyheten om att hen identifierar sig som ickebinär transperson med ett kvinnligt könsuttryck. Renée vänder sig till Lee och frågar om hen varit orolig för hur hens döttrar skulle påverkas av att hen kom ut med sin rätta identitet.

– Absolut, superorolig. Det var en av de saker som höll mig tillbaka liksom, under en lång tid tror jag. Jag ville inte, alltså det är ju det största misslyckandet man kan göra känns som det, att som förälder orsaka skada för sina barn, svarar Lee.

Missa inte veckans avsnitt av "Renées brygga" tisdag 20.00 i TV4 och på TV4 Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL