Sällskapsresan

TV-tips: i kväll kan du se om klassikern Sällskapsresan med Lasse Åberg

Axel Diedrichs
25 december 2023 kl. 06:12

Se om den mest sedda svenska biofilmen någonsin

Ska det såsas framför TV:n i kväll? Då kan du ta tillfället att se om den stora kultkomedin med Lasse Åberg, "Sällskapsresan", som visas på TV4.

Från klassiker som Att angöra en brygga till Smala Sussie och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann – det har gjorts otaliga svenska komedier som slagit sig in i vår filmhistoria. Men ingen av dem är lika ikonisk som Lasse ÅbergSällskapsresan från 1980. Filmen är den mest sedda svenska biofilmen någonsin och den enda som har passerat två miljoner besökare i landets biografer. I kväll, under juldagen, visas den på TV4.

Foto: AB Svensk Filmindustri.

För dig som missat Sällskapsresan

Har du av någon anledning aldrig kommit i nära kontakt med Sällskapsresan? Så här lyder filmens synopsis: 

Det är grisfest på Kanarieöarna i jultid och där befinner sig Stig Helmer Olsson på sin allra första utlandsresa. Han vet inte att doktor Levander, som hjälpt honom få bukt med sin flygrädsla och som skall köpa hus på Kanarieöarna lurat honom att smuggla ett paket med svarta pengar från Sverige.

Vill du inte vänta till i kväll med att se filmen? Då finns den att se på annat håll. Här kan du streama Sällskapsresan.

Här streamar du alla Sällskapsresan filmerna

Trots den stora succén skulle det dröja innan vi fick se en första uppföljare till Sällskapsresan i form av Snowroller som kom ut först 1985 och även den blev oerhört populär. 1991 skulle vi komma att få se den tredje filmen, SOS – en segelsällskapsresa och med tiden ytterligare tre uppföljare. 

Här streamar du alla filmer i Sällskapsresan-serien: 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL