TV-profilen Edward Blom tänker "elda kakelugnen" med de nya alkoholråden

TV-profilen Edward Blom tänker "elda kakelugnen" med de nya alkoholråden

Axel Diedrichs
13 september 2023 kl. 08:00

Invigde sin nya öltapp samma dag

Edward Blom går hårt åt Socialstyrelsens nya råd gällande mängden alkohol vi bör dricka. "De här rekommendationerna, de får jag elda kakelugnen med", säger han.

I går gick Socialstyrelsen ut med ett besked som kom att chockera många svenskar – att det anses vara riskbruk om man dricker mer än fyra små glas alkohol en gång i månaden. Man menar då att en person som dricker denna mängd ska ha rätt till vård. Nu har TV-profilen, Youtubern och mathistorikern Edward Blom valt att kommentera socialstyrelsens nya riktlinjer. Han är allt annat än glad.

Skärmdump från Edward Bloms Youtube-kanal.

TV-profilen Edward Blom tänker "elda kakelugnen" med de nya alkoholråden

Enligt de nya riktlinjerna anses en typisk dryckesmeny där man dricker fördrink och ett glas till varje måltid vara riskbruk. I en intervju med GP går Edward Blom hårt åt Socialstyrelsens besked:

– Jag tycker det är larvigt. Man kan fråga sig om man överhuvudtaget behöver rekommendationer om de är så låga att man inte ens kan genomföra en traditionell middagsbjudning längre, säger han och menar att hela Sveriges traditionella middagskultur måste strykas. 

För sin egen del har Edward Blom inga planer på att låta sig påverkas av de nya råden:

– De här rekommendationerna, de får jag elda kakelugnen med. Vill man leva ett nollriskliv får man kanske utesluta alkohol, liksom kött, att åka slalom, att bo i en stad och en massa andra saker.

Avslutningsvis menar Blom att det tillhör människans natur att göra saker som är lustfyllda och givande, även om det kommer med sina risker, och att han försöker nå en balans i det.

Samma dag som råden gjorde sig kända höll Edward Blom i en hemmabjudning. Att döma av bilder på hans Instagram körde tillställningen över alla former av gränser som Socialstyrelsen satt. "Igår invigde vi öltappen med några vänner. Nu är fatet slut", skriver han.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL