Stor oro hos svenska filmdistributörer

TT slutar med filmkritik

Emil Oscar Rasmussen
14 juli 2022 kl. 13:30

Inga fler recensioner efter årsskiftet.

TT Nyhetesbyrån kommer efter årsskiftet att avsluta sin verksamhet för filmkritik, vilket innebär att de inte kommer att kunna erbjuda några filmrecensioner.

Från och med 2023 kommer TT inte längre att producera filmrecensioner. Nyhetsbyrån kommer enligt SVT att lägga ned sin verksamhet för filmkritik vid årsskiftet – ett beslut som de menar kommer få stora konsekvenser för många av landets lokaltidningar, som kan komma att stå helt utan filmrecensioner.

Beslutet ska grunda sig i att efterfrågan av filmkritik inte ser ut som det har gjort tidigare.

– Det är en verksamhet som vi har varit stolta över och som har varit viktig för oss, men som inte längre används lika mycket av våra kunder, som är alla de svenska nyhetsmedierna, säger Lisa Abrahamsson tf redaktionschef på TT till Kulturnyheterna på SVT.

Att TT lägger ned sin verksamhet för filmkritik är kulmen år av neddragningar av antalet skrivna recensioner. I skrivande stund producerar TT fyra recensioner i veckan, men redan till hösten minskar det antalet till tre i veckan, för att till årsskiftet försvinna helt och hållet.

TT hävdar till SVT att beslutet inte har med besparingar att göra, utan att resurserna omfördelas. Deras nyhetsbevakning av film och tv förväntas öka, medan filmkritiken kommer att försvinna.

SVT menar att TT:s beslut kommer att få stora konsekvenser för lokaltidningar runt om i landet, som är beroende av TT för att kunna publicera filmrecensioner.

Filmtopp beklagar beslutet

Filmtopp.se beklagar TT:s beslut att sluta med filmrecensioner. Kritik är en essentiell del av all kulturbevakning och en viktig del i det kretslopp av perspektiv, åsikter och intryck som är själva syftet med konst.

Välkommen att ta del av Filmtopps recensioner.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL