Jamie Lee Curtis 10 bästa filmer enligt IMDb – och var du streamar dem

Jamie Lee Curtis 10 bästa filmer enligt IMDb – och var du streamar dem

19 mars 2023 kl. 12:03
ANNONS
ANNONS

Från ikoniska skräckfilmer till ett världshoppande äventyr

Skådespelerskan Jamie Lee Curtis började sin karriär med skräckfilmen "Alla helgons blodiga natt" och har sedan dess blivit en välkänd stjärna i Hollywood. Nu efter att ha vunnit Oscarn för sin roll i "Everything Everywhere All at Once" samlar vi hennes absolut bästa filmer enligt IMDb.

Jamie Lee Curtis Everythin Everywhere All At Once
Foto: A24

1. Everything Everywhere All At Once (2022)

Regi: Daniel Kwan, Daniel Scheinert
Genre: Action, Äventyr, Komedi, Drama
IMDb-betyg: 8,0

Filmen handlar om en utmattad kinesisk-amerikansk kvinna som sveps med i ett galet äventyr, där hon är den enda som rädda världen genom att utforska andra världar och genom de liv hon hade kunnat leva. 

Den här filmen fick Jamie Lee Curtis att vinna Oscarn för Bästa kvinnliga biroll på årets gala. Hon spelar Deirdre Beaubeirdrem som introduceras som IRS-inspektör för huvudkaraktären Evelyn Quan Wang (Michelle Yeoh), men spelar också flera olika versioner av samma karaktär. Filmen blev en dundersuccé och vann sju Oscars, bland annat för Bästa film. 

Här kan du streama: Everything Everywhere All at Once (2022)

Knives Out Jamie Lee curtis
Foto: Netflix

2. Knives Out (2019)

Regi: Rian Johnson
Genre: Komedi, Drama
IMDb-betyg: 7,9

Den rika författaren Harlan Thrombey hittas död och den lättsamme detektiven Benoit Blanc (Daniel Craig) blir anställd för att reda ut fallet. Trots att fallet rubriceras som självmord blir alla misstänkta, och Blanc måste reda ut ett nät av lögner för att komma åt sanningen.

Jamie Lee Curtis spelar Linda Drysdale, den äldsta dottern till Harlan Thrombey, och hon är en av de karaktärer som står ut mest i den stora ensemblen. Filmen blev hyllad och gav regissören Rian Johnson en Oscarsnominering för Bästa originalmanus. 

Här kan du streama: Knives Out (2019)

Michael Myers smyger sig på Laurie (Jamie Lee Curtis) i Halloween från 1978. Foto: Compass International Aquarius Releasing
Foto: Aquarius Releasing

3. Alla helgons blodiga natt (1978)

Regi: John Carpenter
Genre: Skräck, Thriller
IMDb-betyg: 7,7

En välkänd klassiker i skräckfilmshistoria. Den 31 oktober 1963 tar sexåriga Michael Myers på sig en mask och mördar sin 17-åriga syster med en kniv. Han hamnar på mentalsjukhus och rymmer 15 år senare på väg till en ny anstalt, och beger sig hem till Haddonfield, där han börjar mörda på nytt.

Alla helgons blodiga natt hjälpte Jamie Lee Curtis att påbörja sin karriär till att bli den välkända skådespelerskan hon är i dag. Hon spelar Laurie Strode som är seriemördaren Michael Myers nästa mål och hon gör en perfekt jobb på att uttrycka äkta rädsla för mördaren. Denna filmen lade grunden till en av de mest populäraste skräckserierna i världen och etablerade Michael Myers som en av de läskigaste skurkarna i filmhistorien. 

Här kan du streama: Alla helgons blodiga natt (1978)

Foto: Paramount Pictures

4. Ombytta roller (1983)

Regi: John Landis
Genre: Komedi 
IMDb-betyg: 7,5

Den snobbiga investeraren Louis Winthrope (Dan Aykroyd) och den lustiga gatuartisten Billy Ray Valentine (Eddie Murphy) finner sina roller bytta, när två äldre miljonärer slår vad om det är arv eller miljö som skapar en god affärsman. Winthrope förlorar allt, men mitt i all sin otur träffar han den godhjärtade prostituerade Ophelia (Jamie Lee Curtis) som hjälper honom. 

Jamie Lee Curtis var tidigare känd som "skrik drottningen" när hon blev bjuden på denna rollen. Hon bevisade sig att hon hade komiska talangen för att stå vid sidan av komedi-genierna Eddie Murphy och Dan Aykroyd. För detta fick hon sin första BAFTA-vinst för Bästa kvinnliga biroll. 

Här kan du streama: Ombytta roller (1983)

Foto: UIP

5. En fisk som heter Wanda (1988)

Regi: Charles Crichton
Genre: Komedi, Brott
IMDb-betyg: 7,5

Filmen tar plats i London där fyra personer har begått en genialiskt rån och gömmer sina stulna diamanter. Efteråt försöker de sätta dit varandra, samtidigt som den kvinnliga rånaren Wanda (Jamie Lee Curtis) försöker att övertyga advokaten Archie Leach (John Cleese) att förklara vart hans klient har gömt sina diamanter. Under tiden blir advokaten förälskad i den kvinnliga rånaren och försöker få tag på diamanterna själv. 

Utsedd till en av Curtis bästa roller, hon spelar den lockande och förtrollande Wanda helt klockrent. För detta fick hon sin första Golden Globe-nominering och andra BAFTA-nominering.

Här kan du streama: En fisk som heter Wanda (1988)

Foto: 20th Century Fox

6. True Lies (1994)

Regi: James Cameron
Genre: Action, Komedi
IMDb-betyg: 7,3

Efter att ha sett henne i komedi- och skräckfilmer, var det dags för Curtis att få testa på actiongenren tillsammans med Arnold Schwarzenegger. Hon spelar den uttråkade hemmafrun Helen Tasker som vill få mer spänning i sitt liv, och genom roliga sammanhang får hon reda på att hennes tråkiga man Harry är egentligen en hemlig spion. 

Curtis förvandlar Helen från den nervösa och självtvivlande kvinnan till en förtrollande och självsäker partner till sin man på detta ofattbara äventyr. För denna roll vann hon sin andra Golden Globe.

Här kan du streama: True Lies (1994)

Foto: Lionsgate

7. Spare Parts (2015)

Regi: Sean McNamara
Genre: Biografi, Drama, Historia
IMDb-betyg: 7,2

Baserad på en riktig händelse där fyra mexikansk-amerikanska elever från en underfinansierat gymnasium skapar en robotklubb och deltar i MATE ROV-tävlingen. På tävlingen möter de fjolårets vinnare från MIT och med lite pengar och mestadels reservdelar att använda, blir det en intensiv tävling. I filmen spelar Jamie Lee Curtis rektorn Karen Lowry som inspirerar de unga killarna. 

Här kan du streama: Spare Parts (2015)

Foto: Orion Pictures

8. Dominick and Eugene (1988)

Regi: Robert M. Young
Genre: Drama
IMDb-betyg: 7,0

Dominick (Ray Liotta) är en läkarstudent som tar hand om sin mentalt handikappade tvillingbror Eugene (Tom Hulce), som arbetar som sophämtare för att finansiera Dominicks utbildning. När de två slåss mot mörka minnen i sina liv och konflikter i sin nutid, leder Dominicks karriärmål och förhållande med sjuksköterskan Jennifer (Jamie Lee Curtis) till en osäker framtid för bröderna. Filmen blev väl mottagen med beröm för castens gripande skådespeleri.

Här kan du streama: Dominick and Eugene (1988)

Min tjej
Foto: Columbia Pictures

9. Min tjej (1991)

Regi: Howard Zeff
Genre: Komedi, Drama, Familj
IMDb-betyg: 6,9

Jamie Lee Curtis levererar en gripande skådespelarinsats som Shelly DeVoto, en frånskild person som utvecklar ett förhållande tiill begravningsentreprenören Harry Sultenfuss (Dan Aykroyd) och hans unga dotter Vada (Anna Chlumsky) under sommaren 1972. Med fantastiska skådespelare och ett fantastiskt soundtrack, är Min tjej en film att både skratta och gråta till.

Här kan du streama: Min tjej (1991)

The Fog Jamie Lee curtis
Foto: AVCO Embassy Pictures

10. Dimman (1980)

Regi: John Carpenter
Genre: Skräck, Thriller
IMDb-betyg: 6,8

Jamie Lee Curtis återförenar med John Carpenter för denna kusliga spökfilm. En mystisk dimma täcke den lilla kuststaden, Antonio Bay, 100 år efter att stadens grundare sänkte ett skepp utanför dess kust och dödade hela besättningen. Spökena är nu tillbaka för att få sin hämnd på de ansvariga och dödar alla som är i vägen.

Dimman har blivit till en kultklassiker och är en bra, spänningsfull film. Curtis spelar Elizabeth Solely och delar skärmen med sin mamma Janet Leigh.

Här kan du streama: Dimman (1980)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL