Top Gun Maverick

Top Gun-stjärnan stämmer Paramount – använde bild på honom utan tillåtelse

23 februari 2024 kl. 10:02

Skådespelaren kräver stora summor i kompensation

På grund av ett foto i en av scenerna i "Top Gun: Maverick" stämmer skådespelaren Barry Tubb filmjätten Paramount för att ha visat honom i filmen utan hans medgivande.

Nu har Paramount hamnat i rättsligt blåsväder på grund ett foto på Barry Tubb, som spelar Wolfman i den ursprungliga Top Gun-filmen, som använts utan skådespelarens tillåtelse i hitfilmen Top Gun: Maverick (2022). Enligt Entertainment Weekly påstår Tubb att bilden är en manipulerad version av vad som från början varit behind-the-scenes-material.

Barry Tubb säger till rätten att han inte gett Paramount sin tillåtelse att använda bilder på honom och stämmer dem därför på minst 75 000 dollar, enligt ett 33 sidor långt dokument publicerat av hans advokater. Han menar att han har rätt till pengarna eftersom han synts i "nyckelscener" i Top Gun: Maverick utan sitt samtycke och att han därför ska ha rätt till ekonomisk kompensation.

Top Gun-stjärnan stämmer Paramount – använde bild på honom utan tillåtelse
Barry Tubb (längst till höger) i "Top Gun" (1986). Foto: Paramount Pictures.

Inte första gången som Top Gun: Maverick är i blåsväder

Produktionsbolaget Paramount har dessutom varit i hetluften tidigare, på grund av anklagelser om att ha plagierat innehåll från den California Magazine-artikel från 1983 som inspirerade den första Top Gun-filmen, skriver ScreenRant. I samband med att Top Gun: Maverick släpptes 2022 stämde familjen till upphovsmannen för artikeln Paramount för upphovsrättsintrång. Någon rättegång blev dock aldrig av eftersom regissören Joseph Kosinski insisterade på att det som påstods vara plagierat var baserat på hans egna livserfarenheter och inte artikeln.

Huruvida detta kommer påverka den kommande Top Gun 3 är svårt att säga, men med tanke på den succé som tidigare Top Gun-filmer sett är det högst otroligt att detta skulle förhindra produktionen av ytterligare en uppföljare i serien.

Här kan du streama: Top Gun: Maverick (2022)

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL