Nu på bio

Det senaste på biofronten!

'Tom of Finland' inviger Göteborg Film Festival 2017

'Tom of Finland' inviger Göteborg Film Festival 2017

Eric Diedrichs | Nyhet
10 januari 2017
Eric Diedrichs | Nyhet
10 januari 2017

tomoffinland_bild

Filmen om gayikonen Tom of Finland kommer att ha världspremiär som invigningsfilm på Göteborg Film Festival 2017.

Invigningen håller enligt tradition hus på biograf Draken i Göteborg, festivalens 40-årsjubileum till ära visas invigningsfilmen även på hela 40 platser runt om i regionen. Tom of Finland är uttagen till Göteborg Film Festivals huvudsektion, och är därmed med och tävlar om en Dragon Award. Filmen får sedan biopremiär 3 mars.

Vid invigningen på Draken 27 januari närvarar Dome Karukoski (regissör), Pekka Strang (skådespelare), Lauri Tilkanen (skådespelare), Aleksi Bardy (producent), Miia Haavisto (producent) och Annika Sucksdorff (producent).

– Vi är väldigt stolta över att visa Tom of Finland som invigningsfilm. Det är en vacker, intelligent och djupt rörande skildring av ett fascinerande livsöde och ett unikt konstnärsskap. Tom of Finland är en konstnärligt stark film med stor internationell attraktionskraft, vilket gör den perfekt som invigningsfilm på Göteborg Film Festival, säger Göteborg Film Festivals konstnärliga ledare Jonas Holmberg.

Tom of Finland skildrar Touko Laaksonens spektakulära livsresa och hur hans banbrytande konst uppnådde ikonstatus och inspirerade en hel generation unga homosexuella män. Det är en gripande film om kärlek, mod och frihet.

– Filmen har växt från att vara en berättelse om en konstnär till att handla om yttrandefrihet, om vårt samhälle, säger regissör Dome Karukoski. Det är en stor ära för oss att få öppna en prestigefylld filmfestival som Göteborg Film Festival.