Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Därför gör Tom Cruise alla galna stunts själv i Mission: Impossible-filmerna

Tom Cruise svarar – därför gör han alla galna stunts i Mission Impossible-filmerna

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 juli 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 juli 2023

Stuntdubbel, vad är det för något?

Tom Cruise har gjort sig känd för att genomföra alla sina galna stunts i "Mission: Impossible-filmerna" på egen hand. Men hur kommer det sig egentligen att han gång på gång väljer att riskera sitt liv?

Att kasta sig ut för stup, hålla andan under vatten i flera minuter och hänga på utsidan av ett flygplan är bara några av de saker Tom Cruise gjort under inspelningarna av sina älskade Mission: Impossible-filmer, som rullat sedan 90-talet. Om drygt två veckor är han tillbaka med nästa del, Dead Reckoning Part One, där vi förväntas se hans galnaste stunt hittills i en motorcykelsekvens som höll hela produktionen på helspänn. 

Tom Cruise svarar – därför gör han alla galna stunts i Mission: Impossible-filmerna
Tom Cruise i "Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One". Foto: Paramount Pictures.

Därför gör Tom Cruise alla galna stunts själv i Mission: Impossible-filmerna

I ett samtal med Graham Norton förklarar Tom Cruise varför han alltid föredragit att utföra sina egna stunts istället för att använda sig av en dubbelgångare, som de flesta andra Hollywoodstjärnor gör. Han menar att äventyrslusten alltid funnits hos honom, och att han redan innan skådespelarkarriären älskade att jaga kickar. Det kunde röra sig om allt från att göra volter från huset ner i snön till att cykla över diken. 

– När jag blev äldre började jag älskar snabba bilar, motorcyklar, vandring och klättring, säger Tom Cruise.

Vidare menar Cruise att det ger en autencitet till filmerna när det är han själv som är med i varje bildruta: 

– När du skådespelar så ger du allting, både fysiskt och mentalt, till en karaktär i en berättelse. Jag har tränat i trettio år på att göra stunts, och när jag gör dem kan vi ha kameran på ställen som du annars inte kan [om du använder en stuntdubbel].

Det har länge varit tydligt att Tom Cruise älskar att få adrenalinet att pumpa, och att det gör Ethan Hawke till den perfekta karaktären för honom att spela. Vi får bara hoppas att han fortsätter göra dem med samma minutiösa planering så att ingenting förödande händer actionstjärnan som i går fyllde 61 år.

Se stuntet i "Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One" som beskrivs som det galnaste Tom Cruise gjort hittills, och filmhistoriens farligaste någonsin:

NÄSTA ARTIKEL