Tips: Joaquin Phoenix är otrolig i sci-fi-pärla som förutsåg framtiden

Tips: Joaquin Phoenix är otrolig i sci-fi-pärla som förutsåg framtiden

Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 06:11 | Publicerad 17 november 2023 kl. 06:11

Släpptes lagom till julen för tio år sedan

Innan Joaquin Phoenix vann Oscarn för "Joker" gjorde han en otrolig insats i Spike Jonze sci-fi-drama "Her". Filmtopps Eric Diedrichs rekommenderar filmen varmt.

Det finns vissa filmupplevelser som inte riktigt går att skaka av sig, som greppar tag om en och gör ett bestående intryck. Spike Jonzes Her, som i december fyller tio år, är just en sådan. Jag minns mycket väl visningen på Biostaden i Kalmar där jag lämnades häpen över vad jag sett. Något så mänskligt, men samtidigt så artificiellt. Anno 2023 förstår jag att bioduken inte var en vanlig bioduk, utan snarare en spåkula.

Ett ovanligt, romantiskt drama

I filmen följer vi Theodore – en mustaschprydd man mycket lik dagens hipsters. Han spelas av Joaquin Phoenix, otroligt väl så klart. Faktiskt så väl att han borde ha fått Oscarn här istället för Joker sex år senare, men flashiga roller faller ofta i Oscarsjuryns favör.

Theodore är en ensam författare som jobbar med att skriva de fraser som pryder massproducerade vykort. När han bestämmer sig för att testa ett nytt operativ system – tänk typ en personlig AI som man kan prata med genom ens elektroniska apparater, tänk Siri – får han sig en vän. "Hon" heter Samantha och rösten görs av Scarlett Johansson i ännu en Oscarsvärdig rollprestation. Vänskap övergår till ett slags romantiskt förhållande omgivningen har svårt att acceptera.

Joaquin Phoenix i Her
Joaquin Phoenix i "Her". Foto: Warner Bros. Picture

En av 2000-talets bästa flmer

Her är ett oväntat romantiskt och fint drama som utmanar gränserna för hur ett förhållande faktiskt kan se ut. Vad är kärlek? Det kan låta banalt och kanske till och med fånigt, men tack vare Spike Jonzes säkra regi och en träffsäker skådespelarensemble lyckas Her bli en av 2000-talets absolut bästa filmer. Allt är så nedtonat och vackert. I takt med att AI utvecklas för att bli mer personanpassad – en populär idé i "silikon-dalen" är att alla ska ha en personlig AI-assistent om några år – skulle det inte förvåna mig om vi snart får se se riktiga Theodore/Sammantha konstellationer. Vem vet kanske finns de redan i dag.

Filmen fick ett mycket positivt kritikermottagande, 91 av 100 i Metascore, 94 procent Rotten Tomatoes, och på IMDb har filmen 8,0 av 10 baserat på 625 000 röster. På Filmtopp fick den 5 av 5.

Här kan du se var "Her" går att streama. Jag tycker att du ska se den.

NÄSTA ARTIKEL