Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Shape of Water stäms för plagiat

The Shape of Water stäms för plagiat

David Lindahl | Nyhet
27 februari 2018
David Lindahl | Nyhet
27 februari 2018

Guillermo del Toros hyllade film The Shape of Water stäms för plagiat. Den hävdas vara för lik pjäsen Let Me Hear You Whisper.

Elisa träffar den mystiska varelsen i The Shape of Water
Sally Hawkins och Doug Jones i The Shape of Water. Foto: Fox Searchlight Pictures

The Shape of Water har hyllats av kritiker och fått 13 Oscarsnomineringar inför årets gala. Nu stäms filmen för plagiat och hävdas vara för lik en pjäs vid namn Let Me Hear You Whisper.

I The Shape of Water hålls en vattenvarelse instängd i ett hemligt statlig laboratorium under 60-talets USA. Den ensamma och stumma städerskan Elisa stöter på varelsen i sitt arbete och blir fascinerad av den. Pjäsen "Let Me Hear You Whisper" handlar också om en städerska som i ett biologisk laboratorium försöker rädda en delfin som planeras att dödas och dissekeras.

Den Pulitzervinnande författaren Paul Zindel står bakom pjäsen och stämningsansökan som enligt Screenrant pekar ut producenten David Kraus. Han ska enligt Zindel ha stoltserat med att ha lånat från andra verk till handlingen av The Shape of Water. David Kraus var också den, som under ett frukostmöte med Guillermo del Toro, ska ha föreslagit idén till filmen och frågat om regissören var intresserad av att regissera den.

Guillermo del Toro är en skräckfilmsfanatiker och ett stort fan av filmen Skräcken i Svarta lagunen från 1954, som ska ha varit en stor inspirationskälla till The Shape of Water. Huruvida Paul Zindels anklagelse och stämningsansökan mot filmen håller eller inte, återstår att se. För vidare läsning, se Filmtopps recension av The Shape of Water.

Har du sett Guillermo del Toros The Shape of Water?