TIPS: Nu kan du streama Planet Earth 3 – världens mäktigaste naturdokumentär

TIPS: Då släpper SVT Planet Earth 3 – världens mäktigaste naturdokumentär

  • SVT Play
Filmtopp
06 mars 2024 kl. 09:03

Det här vill du inte missa

Snart har "Planet Earth 3" premiär på SVT Play. I den nya säsongen skildras inte minst minst hoten mot klimat och biologiska mångfald.

Under åtta veckor presenterar SVT den tredje och sista upplagan av BBC:s Planet Earth, ett av de mest ambitiösa naturprogrammen någonsin skapat. Den nya säsongen består av 1 904 inspelningsdagar, utförda på 134 platser i 43 länder och sex kontinenter. Tittaren får under denna tid möjlighet att utforska naturens storhet tillsammans med Henrik Ekman – beskriven av SVT som "Sveriges egen David Attenborough".

– BBC brukar skämma bort oss med sånt vi inte sett tidigare och den här gången är inget undantag. Från Planet Earth I minns vi de intima bilderna av snöleoparden. Den här gången är det drönare som tar oss med upp till de toppar där en snöleopardfamilj lever. Nytt för den här säsongen är att BBC tar sig an de stora ödesfrågorna även i en ren naturserie. Hoten mot klimat och biologiska mångfald skildras väldigt konkret, säger Henrik Ekman.

TIPS: Då släpper SVT Planet Earth 3 – världens mäktigaste naturdokumentär
Foto: Rémi Emeriau.

Många spännande öden i Planet Earth 3 – då har den premiär på SVT

I den nya serien introduceras avsnittet Djur och människor, som utforskar människans omfattande påverkan på djurens livsmiljöer. En noshörning vandrar genom en myllrande stad, vilket illustrerar den förändrade dynamiken i dess traditionella betesområden. En schimpansfamilj tar sig runt varje morgon genom att korsa en landsväg för att nå sina favoritträd, som nu är omgivna av hus och jordbruksmark.

TIPS: Då släpper SVT Planet Earth 3 – världens mäktigaste naturdokumentär
Foto: Rémi Emeriau.

Samtidigt utforskar Planet Earth 3 också de unika djur och deras beteenden som vi har lärt oss att känna igen. Små tropiska smörbultar klättrar vertikalt upp längs en klippvägg vid ett vattenfall för att lägga sina ägg i en damm ovanför. Trädgrodor samlas på kaotiskt vis för parningsritualer på bladen över en temporär pöl. En fisk i Malawisjön låtsas vara död för att locka till sig asätare. Varje avsnitt utforskar en unik livsmiljö, såsom kustlandskap, skogar, sötvattensområden och öknar.

På SVT Play får tittarna valet mellan Henrik Ekman och David Attenborough som berättare. Dessutom erbjuds ett bonusprogram där tittarna får en inblick bakom kulisserna, träffar teamet och får se hur produktionen går till. "Planet Earth 3" har premiär på SVT Play den 11 mars.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL