SVT:s nya program har anmälts till Granskningsnämnden – 110 gånger på 5 dagar

SVT skjuter ned stjärnans utspel om att ”Transkriget” är anti-trans

  • SVT Play
Axel Diedrichs
20 september 2023 kl. 09:09

"Den utgår från Socialstyrelsens nya restriktiva direktiv"

TikTok-stjärnan Oliver Dixon går hårt åt dokumentärserien "Transkriget". Nu får han svar av SVT som skjuter ned hans påståenden om att den skulle sprida anti-transpropaganda.

Dokumentärserien TranskrigetSVT har väckt starka känslor hos många. Produktionen har framför allt utstått mycket kritik för att ge en vinklad skildring av transvården med fokus på personer som ångrar sina könskorrigeringar. Nu har produktionen börjat nå utanför Sveriges gränser och röra upp känslor på internationell mark. Närmare bestämt rör det sig om den amerikanske TikTok-stjärnan Oliver Dixon som går hårt åt Transkriget och kallar den för "anti-transpropaganda". Nu skjuter SVT ned hans påståenden. 

SVT skjuter ned stjärnans utspel om att ”Transkriget” är anti-trans
"Transkriget". Foto: SVT.

SVT skjuter ned stjärnans utspel om att ”Transkriget” är anti-trans

Efter bara fem dagar hade Transkriget anmälts till Granskningsnämnden 110 gånger. Upprörda tittare menar att serien framhäver felaktig information om riskerna med att genomgå en könskorrigering. När Oliver Dixon nåddes av seriens innehåll och den uppståndelse som det orsakat valde han att själv kommentera det hela på sitt TikTok-konto som har över 125 000 följare. 

– De flesta verkar vara irriterade över att den här typen av anti-transpropaganda sprids i landet, säger han i en video. 

Dixon har en vana av att bekämpa sådant han själv kallar för "felaktig information, trångsynthet och propaganda som ständigt riktas mot transpersoner". Därför uppskattar han inte att SVT har använt sig av material från hans TikTok i Transkriget

– Bara för att jag delar med mig av dem offentligt betyder inte det att andra kan ta dem utan mitt godkännande. Att min historia används avsiktligt som ett vapen mot min egen community gör mig illamående. Det var ärligt talat en väldigt kränkande känsla, säger han.

Dixon menar att hans egna behandlingar inom transvården har räddat hans liv. 

Genom Expressen svarar Mikael Pettersson på SVT på Dixons utspel:  

– Vi håller inte med om att dokumentären är anti-trans, utan den utgår från Socialstyrelsens nya restriktiva direktiv för användandet av pubertetsblockare för barn och det faktum att den patientgruppen, trots dessa nya direktiv, stadigt växer.

Om användningen av Dixons egna TikTok-klipp i serien säger Pettersson följande: 

– Klippen vi tog från Tiktok var ett kort segment där vi ville visa upp vilka berättelser som finns på sociala medier och det diskuteras i filmen hur det kan påverka unga personer som tvivlar på sin identitet. 

Hela "Transkriget" ligger uppe på SVT Play.

NÄSTA ARTIKEL