Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
SVT gör om Melodifestivalen 2024 – förlängning i deltävling väntar

SVT gör om Melodifestivalen 2024 – förlängning väntar i deltävling 5

  • SVT Play
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 juni 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 juni 2023

Semifinalen försvinner till Mello 2024

Inför Melodifestivalen 2024 stuvar SVT om upplägget för den älskade musiktävlingen. Bland annat kommer semifinalen, tidigare kallad "andra chansen" att skrotas, för att istället ersättas av en förlängd, femte deltävling. Detta avslöjar SVT i ett pressmeddelande.

"Ingen hemlighet att vi har tappat publik"

Melodifestivalen växlar upp nästa år när tävlingsreglerna förändras och 30 bidrag kommer att delta i tävlingen. Semifinalen görs om till en femte deltävling som förlängs och i förlängningen röstas ytterligare två finalister fram.

– Vi vill alltid göra Melodifestivalen ännu bättre och mer spännande för vår publik. Med detta helt nya upplägg tror vi att vi kan hålla uppe tittarnas engagemang genom hela säsongen. Det är ingen hemlighet att vi har tappat publik i semifinalen. Nu hoppas vi på att hålla spänningen uppe genom alla program, säger Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen.

Det blev storsuccé för Loreen i Melodifestivalen 2023 – trots en scenstormning. Screenshot från SVT:s sändning.

Så ser det nya tävlingsupplägget ut:

I varje deltävling kommer sex bidrag att tävla, det vill säga totalt 30 artister under säsongen. Två bidrag per deltävling tar sig direkt till finalen, två är kvar i tävlingen och två har tävlat färdigt. Det är alltså tio bidrag som direktkvalificerar sig till finalen från deltävlingarna.

Finalen kommer fortsatt att ha tolv tävlande bidrag och de två sista finalisterna tas fram i en förlängning av den femte deltävlingen. Tittarna har då möjlighet att dela ut ännu fler hjärtan via app och telefon till sina favoriter bland de tio kvarvarande bidragen, det vill säga de som kommit trea och fyra i de fem deltävlingarna. Alla dessa tävlande artister är på plats och tittarna får se en snabbrepris av deras tidigare framföranden. Resultatet baseras på en sammanräkning av antalet röster i deltävlingarna och antalet röster i förlängningen av den femte deltävlingen.

Finalen ser ut som den tidigare gjort med tolv tävlande bidrag där tittarna står för hälften av rösterna via app/telefon och hälften av rösterna lämnas av en internationell jury.

De nya reglerna i punktform:

  • 30 bidrag tävlar, fördelade över fem deltävlingar
  • Två bidrag från varje deltävling direktkvalificerar sig till final
  • Ytterligare två bidrag röstas fram till final i vad som blir en förlängning av den femte deltävlingen (de tävlande här är låtarna som kommit på plats 3–4 i deltävlingarna)
  • Tolv bidrag tävlar mot varandra i finalen

Så deltar du i Melodifestivalen 2024

Tävlingsanmälan till Melodifestivalen 2024 görs genom uppladdning av tävlingsbidragets ljudfil via www.melodifestivalen.se under perioden 25 augusti klockan 09.00–15 september klockan 11.59.

NÄSTA ARTIKEL