SVT firar Sveriges nationaldag 2023 – alla höjdpunkter och sändningar

SVT firar Sveriges nationaldag 2023 – alla höjdpunkter och sändningar

  • SVT Play
Sofie Landgren
06 juni 2023 kl. 06:00

500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung

Nationaldagen den 6 juni firas högtidligt på Sollidenscenen på Skansen, med Anne Lundberg och Micke Leijnegard som kvällens programledare.

Sveriges nationaldag 2023 på SVT och SVT Play
Nationaldagen 6 juni med Anne Lundberg, Tara Moshizi och Micke Leijnegard. Foto: Eva Edsjö /SVT.

Stort nationaldagsfirande på SVT och SVT Play – 6 juni

Sveriges nationaldag firas stort i Sveriges Television där det bland annat uppmärksammas att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung.

Sändningarna inleds kl 18.30 med en timmes talkshow, Sverige firar 6 juni, med Tara Moshizi som programledare. På Moderna museets terrass samtalar hon med gäster som bland annat skådespelaren Simon J. Berger och historikern Erik Petersson. Det kommer också rapporter från hela Sverige om hur dagen har firats, bland annat från Strängnäs, där kungaparet, talmannen och statsministern medverkar i festligheterna. Det har även firats i Linköping, Hammarkullen, Arvidsjaur, Östersund med flera orter.

Nationaldagsfirande i SVT 2023
Anne Lundberg, Tara Moshizi och Micke Leijnegard. Foto: Eva Edsjö /SVT.

Kung Carl XVI Gustaf ger traditionsenligt tal till Sverige 

Nationaldagen den 6 juni firas högtidligt på Sollidenscenen på Skansen, med Anne Lundberg och Micke Leijnegard som kvällens programledare. På scen står en bred samling artister, bland andra Grammy-vinnaren Magnus Lindgren, Sven-Ingvars, Hanna Husáhr och Joachim Bäckström, och kören Barn sjunger med barn med elever från Husbygårdsskolan och Adolf Fredriks Musikklasser.  Alla ackompanjerade av Arméns Musikkår och Marika Willstedts husband.

Kungafamiljen anländer i kortege med häst och vagn, det blir tal till Sverige av Carl XVI Gustaf, flagghissning, fanutdelning och nationalsång. Innan kvällen avslutas med tapto, i år från Nordiska museet där Carl XVI Gustaf har stor mottagning, bjuder programledare Tara Moshizi på fler samtal och ytterligare rapporter om hur svenskarna firat den 6 juni.

Nationaldagen firas på SVT Play och SVT1 tisdag 6 juni kl 18.30-19.30.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL