Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Se den nya trailern för UFO Sweden – premiär på juldagen

Sommarens filmer på SVT Play – alla höjdpunkter i juli 2023!

  • SVT Play
Sofie Landgren
Sofie Landgren | Nyhet
25 juni 2023
Sofie Landgren
Sofie Landgren | Nyhet
25 juni 2023

Bästa filmerna i SVT

Filmtopp har granskat SVT Plays filmutbud för sommaren 2023 och här har vi sammanställt alla höjdpunkterna för juli månad. Det bjuds på en salig blandning av svenska klassikers, amerikanska komedier och brittisk humor när den är som bäst!

Filmen Cockpit med Jonas Karlsson i huvudrollen
Jonas Karlsson. Foto: Nordisk Film AB.

Cockpit (2012) – 1 juli

Piloten Valle (Jonas Karlsson) behöver desperat ett nytt arbete. När han får höra att flygbolaget Silver Airlines letar efter en kvinnlig flygkapten drar han sig inte för att hoppa i högklackat, krypa i ett schysst fodral och söka jobbet. Han lånar sin systers identitet mot en helårsprenumeration på en morgontidning. Men att pilotkollegan Cecilia (Marie Robertson) blir förälskad i Valles nya, kvinnliga jag ingår dock inte riktigt i planen.

Livet är en Schlager
Helena Bergström och Jonas Karlsson. Foto: Sonet Film AB.

Livet är en schlager (2000) – 7 juli

Fyrbarnsmamma Mona ( Helena Bergström) är helt besatt av schlagermusik, till den milda grad att hon döpt sina döttrar till Carola, Kikki, Lena Ph och Anna Book. Monas man är arbetslös och själv arbetar hon som personlig assistent åt David (Jonas Karlsson). Sent en eftermiddag, just som Mona ska gå hem från jobbet, spelar David på sin synth. När hon stannar upp för att lyssna inser hon att hennes vän är ett geni på att skriva schlagers…

Monty Pythons galna värld (1975)
Foto: Fox-Stockholm Film Distribution AB.

Monty Pythons galna värld (1975) – 8 juli

Kung Arthur och hans riddare ska hitta den Helige Graalen. Tyvärr har det varit nedskärningar i kungariket, hästarna har av besparingsskäl avskaffats och riddarna måste därför låtsas rida, till ljudet av kokosnötter som slås mot varandra. På sin väg mot den Helige Graalen möter riddarna den fräcke fransmannen, "Ni-riddarna", den svarte besten "Aaaargh" och de modige svarte riddaren som fortsätter kämpa fast han bara har huvudet kvar.

Monty Python's Life of Brian - ett herrans liv (1979)
Foto: Filmförlaget Atlantic AB.

Monty Python's Life of Brian - ett herrans liv (1979) – 8 juli

Samma dag kommer även klassikern Monty Python's Life of Brian - ett herrans liv till SVT.

För nästan 2.000 år sedan föddes en pojke i ett stall i Betlehem. I stallet bredvid föddes samtidigt en annan liten pojke, som döptes till Brian…

Once Upon a Time in America (1984)
Foto: AB Europa Film.

Once Upon a Time in America (1984) – 10 juli

Robert De Niro i huvudrollen i berättelsen om några gangsters i New York och deras liv från barndomen i början av 1900-talet fram till 1960-talet. I centrum står Noodles och Max och det komplexa band som binds dem emellan.

UFO Sweden
Foto: SF Studios.

UFO Sweden (2022) – 14 juli

UFO Sweden är en förening som utreder övernaturliga fenomen. En dag dyker tonårsrebellen Denise (Inez Dahl Torhaug) upp med ett fall som inte liknar något de tidigare sett. Tillsammans ger de sig ut på ett riskfyllt äventyr som tar dem långt utanför lagens gränser och in i en värld av oförklarliga fenomen.

Pianot (1993)
Foto: Nonstop Entertainment AB.

Pianot (1993) – 15 juli

Den stumma Ada (Holly Hunter) från Skottland har blivit bortgift med nybyggaren Alistair (Sam Neill). Hon anländer till sitt nya hem tillsammans med sin dotter och sitt älskade piano – hennes främsta uttrycksmedel. Men Alistair anser att det är ett för stort projekt att forsla pianot hela vägen hem och tvingar Ada att lämna det stående på stranden. Då byter grannen George Baines (Harvey Keitel) till sig pianot mot en del av sin mark och Ada får tillgång till sitt saknade instrument när hon ger Baines pianolektioner. Deras möten utvecklas successivt till en erotisk kärleksaffär som får oanade följder.

Skruva den som Beckham (2002)
Foto: Fox Searchlight Pictures, FilmFlex, Intersonic.

Skruva den som Beckham (2002) – 21 juli

Jess (Parminder Nagra) är en ung fotbollstokig tjej som bor i England med sin indiska familj. Familjen sätter inte särskilt stort värde på hennes stora fotbollstalang, så hon tvingas smyga iväg till träningar och matcher för att inte reta upp sina föräldrar, som tycker att hon borde ägna sig åt matlagning snarare än idrott samt hjälpa till med storasysterns stundande bröllop.

Mud (2013)
Matthew McConaughey. Foto: Lionsgate Films.

Mud (2013) – 28 juli

De två tonårspojkarna och bästa kompisarna, Ellis och Neckbone stöter på en mystisk främling som gömmer sig på en övergiven ö i Mississippi floden. Mud som han kallar sig (Matthew McConaughey), berättar en otrolig historia för dem om hur han tvingats mörda en man för att skydda sin stora kärlek Juniper (Reese Witherspoon) och att ett pris är satt på hans huvud. Han ber dem hjälpa honom med mat och att få fram ett meddelande till Juniper så att de två kan fly tillsammans och klara sig undan männen som vill mörda honom.

Himlen är oskyldigt blå (2010)
Foto: Nordisk Film AB.

Himlen är oskyldigt blå (2010) – 29 juli

Det är sommar och året är 1975. Martin (Bill Skarsgård) går ut andra ring och flyr betongen i stan för ett sommarjobb på Sandhamns exklusiva seglarrestaurang i skärgården. En helt ny värld öppnar sig för Martin. Han blir omhändertagen av restaurangchefen Gösta (Peter Dalle), en playboy i centrum av den svenska societeten och möter samtidigt den stora kärleken. Men bakom den glamorösa fasaden i skärgårdsidyllen döljer sig en helt annan verklighet. Innan Martin riktigt förstår vad som hänt befinner han sig mitt i en av de största skandalerna i svensk kriminalhistoria.

Looper (2012)
Foto: TriStar Pictures, FilmDistrict.

Looper (2012) – 31 juli

Looper utspelar sig i en framtid där maffian blivit högteknologisk och tidsresor är en del av vardagen. Yrkesmördaren Joe (Joseph Gordon-Levitt) genomför avrättningar som hotar att förändra både nutid och framtid eftersom måltavlorna befinner sig i andra tidsepoker. En dag får Joe ett nytt uppdrag och inser att det är sitt framtida jag (Bruce Willis), som han måste döda.

Vilka filmer ser du fram emot att se på SVT i juli?

NÄSTA ARTIKEL