Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Snödrömmar är nästa julkalender på SVT – nu börjar inspelningen

Snödrömmar är nästa julkalender på SVT – nu börjar inspelningen

  • SVT Play
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
06 september 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
06 september 2023

Här är SVT:s julkalender 2024 – Snödrömmar följer upp Trolltider

I år är det "Trolltider – legenden om Bergatrollet" som är årets julkalender på SVT, men redan nu kan kanalen meddela vad som väntar därefter. I ett pressmeddelande avslöjar SVT att julkalendern 2024 heter "Snödrömmar", och att det nu är dags för inspelningsstart.

Olle Sarri, Christine Meltzer och Shirley Clamp i nästa julkalender på SVT

Det är tre månader kvar till årets julkalender "Trolltider – legenden om Bergatrollet" har premiär, men redan nu startar inspelningen av 2024 års julkalender i Norrbotten.

Snödrömmar är ett spännande juläventyr som utspelar sig i en magisk fjällvärld. I centrum står två samiska flickor, systrarna Ristin och Aila som blir indragna i ett mysterium. De måste trotsa sina rädslor, lyssna på sina drömmar och bege sig långt in i naturens mysterium för att kunna rädda sin skidort.

Barnens roller spelas av Ellá Márge Nutti och Hedvig Åhrén. I övriga roller ser vi bland andra Anna Åsdell, Pávva Pittja, Olle Sarri, Christine Meltzer, Shirley Clamp och Måns Nathanaelson.

- I över 60 år har SVT gjort julkalendrar och de mest älskade har haft någon form av magisk känsla, och jag är övertygad om att Snödrömmar kommer att trollbinda hela familjen, säger Anna Croneman programchef för drama på SVT.

Snödrömmar är nästa julkalender på SVT – nu börjar inspelningen
Ellá Márge Nutti och Hedvig Åhrén i "Snödrömmar". Foto: Johan Phillips / SVT.

Detta är Snödrömmar – SVT:s julkalender 2024

Den lilla familjedrivna skidorten Gavmofjäll är i normala fall ett snöparadis, men just den här december faller ingen snö på fjället, trots att alla andra fjäll runt omkring gnistrar vita. Systrarna Ristin och Aila inser snart att Gavmofjäll inte är någon vanlig plats, och blir indragna i ett mysterium där kryptiska drömmar öppnar dörren till fjällets hemligheter.

Vi får följa med in i en samisk föreställningsvärld där naturen rymmer fler världar än den mänskliga.

Snödrömmar är skapad av Jonas Wallerström, Inger Scharis och de samiska författarna Oskar Östergren Njajta och Annica Wennström. Och den produceras i samarbete med skådespelare, skräddare, konsthantverkare, byggare, språkexperter, forskare m.fl.

– Det har varit spännande och lärorikt att få vara med och skapa den här julsagan. Vi hoppas att många samer ska känna igen sig och att alla som tittar på den här julkalendern kan se på naturen med lite nya glasögon efteråt, säger Oskar Östergren Njajta och Annica Wennström, i ett pressmeddelande från SVT.

För regin står Jacob Seth Fransson och Jonas Wallerström.

– Det är en stor ära att få levandegöra den här spännande historien och samtidigt få upptäcka för oss helt okända delar av den samiska kulturen. Vi förvaltar uppdraget med stor ödmjukhet, säger Jacob Seth Fransson och Jonas Wallerström.

Julkalendern produceras av FLX för SVT och inspelning sker hösten/vintern 2023 i Norrbotten. Snödrömmar är en samproduktion mellan SVT, FLX och Filmpool Nord.

 

NÄSTA ARTIKEL