Sanna Nielsen i Stjärnorna på Slottet

Sanna Nielsen berättar – det var hennes största genombrott

  • SVT Play
27 januari 2024 kl. 13:01

Tragedier slog till under karriären men Sanna slutade aldrig att sjunga

Sanna Nielsen sätter resten av stjärnorna på helspänn när hon pratar pratar om sina motgångar och triumfer under musikkarriären under den sista dagen på slottet. Hon delar med sig historien om hennes mor-föräldrars bortgång och hur hennes framträdande på "Melodifestivalen" hjälpte med sorgen. Hon berättar allt från början av karriären som barn tills nu när hon själv är mamma.

Det är den sista dagen på slottet och det är dags för Sanna Nielsen att stå i rampljuset, något hon självklart är oerhört van vid. Till frukost äter stjärnorna en klassisk pannkaksfrukost som Sanna önskade sig eftersom att det påminner om frukosten hon brukade få hos sin mormor. Sanna började sin sångkarriär tidigt och redan som barn började hon bli småkänd i sin lilla by i Skåne. Under resten av dagen berättar Sanna för stjärnorna hur hon gick från den lilla flickan på dansbandsscener till att vara med i Melodifestivalen, Eurovision och Allsång på Skansen med mera.

Sanna Nielsen i Stjärnorna på Slottet
Sanna berättade om tuffa motgångar i hennes liv på hennes dag på slottet. Foto: SVT.

Det stora genombrottet som Sanna Nielsen ser det

Både Sannas föräldrar och mor-föräldrar var stora supportrar av hennes musikkarriär och började ta hennes sjungande på allvar tidigt med turer runt om i Sverige. Därför blev Sanna lite extra tårögd under lunchen när hon berättade om sina mor-föräldrars bortgång. När hennes morfar låg inför döden på sjukhus somnande hennes mormor först in hemma hos sig. Det tuffa beskedet lät dock familjen att även ge morfadern klartecken att släppa taget och han somnade snart in också.

Under Melodifestivalen 2008, som hon först tänkte tacka nej till, framförde hon låten "Empty Room" som hon kände igen sig i då låttexten talar om ett slags tomrum, vilket var precis vad Sanna kände inuti sig efter mor-föräldrarnas bortgång. Hon såg sjungandet som terapi och anser det uppträdandet som sitt största genombrott av de många hon har haft.

Sanna Nielsen i Melodifestivalen
Sanna blev emotionell när hon framförde "Empty Room" på Melodifestivalen. Foto: SVT.

Triumfer, nedslag och tillbaka till toppen

Sannas karriär fortsatte att stiga på nya höjder efter det. År 2014 var hon med i Melodifestivalen igen och efter att ha varit med i final flera gånger tidigare var det äntligen dags för henne att vinna. Och plötsligt stod hon på den internationella scenen i Eurovision där hon kom nära att vinna igen. Men det var inte bara uppåt för Sanna, för precis som med hennes mor-föräldrarnas bortgång och hennes föräldrars skiljsmässa några år tidigare kom nu ännu ett nedslag. Ett som Sanna fruktade var det sista.

Under ett uppträdande av hennes egna show, Mitt Sanna Jag, tappade hon plötsligt rösten. Anledningen var en polyp på stämbanden som hade brustit och det ledde till att stjärnan behövde leva i över tre veckor helt stum. Sanna fruktade att det var slutet på sjungadet men lättades hos det sista doktor besöket som sa att läkningen hade gått galant. Sanna uttrycker till och med att hennes röst kändes starkare än någonsin efter händelsen. Sanna delar med sig av detta och många fler anekdoter som du inte vill missa på säsongens sista avsnitt av Stjärnorna på slottet.

“Stjärnorna på slottet” finns att se på SVT och SVT Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL