Ola & Noomi Rapace spelar mot varandra i prisat drama på SVT

Se Ola & Noomi Rapace spela mot varandra i prisat drama på SVT

  • SVT Play
Eric Diedrichs
14 november 2023 kl. 12:11

Nominerades till nio stycken Guldbaggar

Medan Noomi och Ola Rapace fortfarande var gifta gjorde de en film som tog de svenska kritikerna med storm. Nu kan du se "Svinalängorna" på SVT Play.

Pernilla August må främst vara känd för sitt skådespel, men faktum är att hon också är en framträdande regissör. Efter att doppat tårna i regivattnet med kortfilmen Blindgångare (2005) dök hon fem år senare huvudstupa före med Svinalängorna – ett drama med Noomi Rapace och Ola Rapace i huvudrollerna.

Tur är väl det. Lovorden från Kritikersverige lät inte vänta på sig och på Guldbaggegalan hade Svinalängorna nio nomineringar som resulterade i tre vinster – Bästa kvinnliga biroll (Outi Mäenpää), Bästa regi (Pernilla August) och Bästa klippning (Åsa Mossberg). Noomi Rapace fick nöja sig med en nominering.

Ola Rapace och Noomi Rapace i Svinalängorna
Ola Rapace och Noomi Rapace i Svinalängorna. Foto: Nordisk Film

Detta handlar Svinalängorna om

Med avstamp i den Augustprisbelönade romanen Svinalängorna av Susanne Alakoskis, är detta en mörk historia i 1970-talets Sverige om en ung kvinna som växer upp i ett hem som präglas av våld och missbruk. Men i allt det svarta finns också humorn och värmen.

IMDb har Svinalängorna 7,0 av 10 och enligt Svensk Filmdatabas fick filmen ett kritikersnitt på 3,87 av 5 från de svenska kritikerna med lovord som "bland årets absolut bästa", ”gripande och välspelat drama” och "en njutning att se hur välgjord Svinalängorna är i varje beståndsdel".

Här kan du se alla ställen Svingalängorna går att streama på. Först 2016 följde Pernilla August upp sin regidebut med en ny spelfilm – Den allvarsamma leken som landade fem Guldbaggenomineringar.

Bonustips:

NÄSTA ARTIKEL