Samhällskollaps – nytt SVT-program med Felix Herngren

Samhällskollaps – nytt SVT-program med Felix Herngren

  • SVT Play
Filmtopp
31 mars 2022 kl. 17:21

Camilla Kvartoft och Felix Herngren undersöker hur redo Sverige är för olika kriser.

Kriserna har avlöst varandra den senaste tiden – från pandemin till Rysslands invasion av Ukraina. I det kommande SVT-programmet "Samhällskollaps" testar Felix Herngren och Camilla Kvartoft hur bra Sveriges krisberedskap egentligen är. Detta annonserar SVT i ett pressmeddelande.

Vad gör vi om betalsystemet i Sverige plötsligt lägger av? Eller om hela landet blir strömlöst? I serien Samhällskollaps testar Felix Herngren och Camilla Kvartoft Sveriges krisberedskap. I sex olika simulerade kriser ställs Sveriges centrala beslutsfattare inför olika scenarier som påverkar det svenska samhället.

Idén till serien kommer från Felix Herngren och sprang ur den känsla av oro som skapades hos många under pandemin kring begrepp som krisberedskap. Felix funderar personligen mycket på dessa frågor. I samarbete med SVT:s Camilla Kvartoft växte programidén till Samhällskollaps fram.

– Plötsligt var frågor som tidigare varit abstrakta påtaglig verklighet i vår vardag. Vi ville göra ett program som på ett medryckande sätt folkbildar kring alla de frågor som väcktes kring hur Sverige fungerar och är rustat kring ett antal krisscenarier, säger Jan Helin, mediedirektör på SVT.

En helt ny version efter Rysslands invasion

– När inspelningarna var klara utbröt det första angreppskriget i Europa sedan 1939 när Ryssland anföll Ukraina. Frågorna i Samhällskollaps eskalerade från relevanta till brännande. Känslomässigt tvekade vi i programledningen ett ögonblick om detta gick att sända nu. Efter några små justeringar av detaljer, och en helt ny version av programmet om invasion är vi i dag övertygade om att Samhällskollaps är självklar och angelägen public service, och ser mycket fram emot att få publicera, säger Jan Helin.

I det första programmet simuleras en hackerattack med utslaget betalsystem. Övriga scenarier i serien är terrorattentat, massivt långvarigt elavbrott, allvarlig desinformationskampanj riktad mot staten, orkan, översvämning samt invasion. Felix Herngren och Camilla Kvartoft har olika men lika nyfikna ingångar i frågan. Camilla utifrån sitt journalistiska perspektiv och Felix utifrån sitt sanna prepper-jag.

– Jag ligger lätt sömnlös över sådana här saker, så jag vill veta vad jag ska göra om det skiter sig men också att de som bestämmer verkligen fixar det här, säger Felix Herngren.

– Det är inte bara Felix som undrar. Många svenskar vill ha svar och det är därför vi testar svensk krisberedskap genom simuleringarna som de inbjudna beslutsfattarna får lösa, säger Camilla Kvartoft.

"Samhällskollaps" kommer att sändas i totalt sex delar och har premiär på SVT1 och SVT Play onsdagen den 20 april.

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL