Premiär för Mästarnas mästare 2023 – så var första avsnittet

Premiär för Mästarnas mästare 2023 – så var första avsnittet

  • SVT Play
05 mars 2023 kl. 10:03
ANNONS
ANNONS

Vattendomino, pusselkärra, position och reaktion: så var säsongsstarten

I premiären av "Mästarnas mästare" 2023 introduceras vi för Elina Öhman, Jörgen Brink och Johan Wissman. Vi får dessutom lära känna boxaren Klara Svensson och skridskoåkaren Nils van der Poel lite extra.

Artikeln innehåller information från avsnittet, som spoilerkänsliga kan tänkas vilja undvika.

Mästarnas mästare möts i vattendomino
Foto: SVT

Vattendomino som första tävling

Programledaren Micke Leijnegard presenterade direkt idrottarna för sin första tävling, “vattendomino”, där de skulle simma runt bojar, samla klossar och stapla dominobrickor. Den som först lyckades fälla sina dominobrickor var Nils van der Poel med en tid på 3:50 minuter. Ett par minuter senare kom Johan Wissman och Jörgen Brink i mål. I botten hamnade damerna där Klara Svensson fick se sig besegrad. Johan uttryckte att det kändes på stämningen att alla var mer nervösa än vad de trodde att de skulle vara.

Klara Svensson
Foto: SVT

“The Swedish princess”

Boxaren Klara Svensson, “The Swedish princess”, har i sin idrottskarriär bland annat tagit fyra SM-guld, ett VM-silver och fem proffstitlar. Klara berättade om året 2015 där hon nådde botten efter förluster, både privat och karriärmässigt. Efter en förlust i en stor boxningsmatch beskriver hon att allt blev nattsvart men att hon behövde den förlusten för att inse att hon behövde en förändring i sitt liv.

Ett år senare var hon redo för sin revansch. Den här gången var motståndaren hennes största rival, Mikaela Lauren. Trots att Lauren slog hårdare, förklarar Klara, så var hon själv snabbare och Klara vinner den prestigefyllda matchen. 

– Det blir väldigt starkt att få sina händer höjda som en segrare och känna att “jag gjorde det, jag tog mig tillbaka och jag är på toppen av min karriär igen”, berättade Klara om sin revansch. 

Mästarnas mästare tävlar i pusselkärra
Foto: SVT

Pusselkärra

Kvällens andra tävling handlade om styrka, teknik och problemlösning. Deltagarna skulle dra tunga kärror över stranden och därefter pussla ihop träklossar, i olika längder, som skulle matchas ihop och bilda en vågrät linje. När pusslet var löst skulle kärran återigen dras över stranden och in i mål. Även i “pusselkärra” lyckades Nils van der Poel ta hem vinsten. På andra plats kom Elina Öhman följt av Jörgen ochJohan och sist kom återigen Klara

Nils van der Poel
Foto: SVT

Nils van der Poel summerar karriären i premiären av Mästarnas mästare 2023

Nästa idrottare vars karriär vi fick en inblick i var Nils van der Poel. Han berättade om hur han hittade skridskoåkningen och svårigheten att hitta motivation till att träna om det inte fanns ett tydligt mål. Under VM år 2021 tog Nils två guld och satte ett nytt världsrekord. Karriären var på topp men när han kom hem nåddes han av beskedet att hans mammas cancer hade kommit tillbaka – hon gick bort en kort tid därefter. 

Trots att Nils hade oddsen emot sig ställde han upp i OS i Peking år 2022 och lyckades ta guld och satte dessutom ett nytt världsrekord.

– Jag hade inte kunnat regissera det bättre själv, sade Nils om sin skridskokarriär.

Mästarnas mästare möts i position och reaktion
Foto: SVT

Van der Poel fullbordade starten på Mästarnas mästare 2023

I avsnittets sista tävling handlade det om att ha snabba reaktioner. De tävlande befann sig i olika positioner för att snabbt resa sig för att ta en pinne från en piedistal. Efter första rundan var Klara utslagen, därefter var Johan och Jörgen ute. I den sista rundan av tävlingen var Nils och Elina nedgrävda i sanden och behövde först kämpa sig loss efter startskottet för att ta pinnen. 

Nils visade sig vara obesegrad även i den sista tävlingen och avslutade dagen med en totalpoäng på 24 och var därför högst upp i tabellen. På andra plats hittade vi Elina med 21 poäng, följt av Jörgen och Johan på en delad tredjeplats med 9 poäng. Klara avslutade i underläge med 3 poäng.

“Mästarnas mästare” 2023 kan du se på SVT och SVT Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL