Premiär för Fängelseexperimentet Little Scandinavia på SVT

Premiär för Fängelseexperimentet Little Scandinavia på SVT

  • SVT Play
Filmtopp
24 april 2023 kl. 11:04

Är rehabilitering mer effektivt än bestraffning?

I dokumentärserien "Fängelseexperimentet Little Scandinavia" på SVT får vi följa forskningsprojektet Little Scandinavia som testar skandinavisk fångvård på en amerikansk anstalt.

Är rehabilitering av intagna mer effektivt än bestraffning? Det var kärnfrågan för forskningsprojektet Little Scandinavia som startades 2018 för att testa skandinavisk fångvård på en amerikansk anstalt. I dokumentärserien Fängelseexperimentet Little ScandinaviaSVT, får vi följa de intagnas och anställdas resa fram till idag.  

I juni 2019 skickades ett drygt tiotal anställda från fängelset SCI Chester utanför Philadelphia till Skandinavien för att under tre veckor lära sig om skandinavisk kriminalvård på verkstadsgolvet. Inspirerade av vad de upplevde åkte de hem, planerade, och byggde om en enhet som sedan fick namnet "Little Scandinavia" – en avdelning med 64 intagna.  

Premiär för Fängelseexperimentet Little Scandinavia på SVT
Foto: SVT.

Premiär för SVT:s dokumentärserie Fängelseexperimentet Little Scandinavia

I morgon, tisdag, släpps serien på SVT Play och linjär TV. Sändningen på SVT1 inleds klockan 21:00.

– Förenklat kan man säga att i Norden har vi fokus på att rehabilitera personer som begår brott och det finns en ambition att skapa de bästa förutsättningarna för att de aldrig ska återvända till fängelset. I USA har det mer varit en fråga om att straffa människor, att tiden i fängelset skall upplevas obehaglig och vara en bestraffning utöver själva frihetsberövandet, säger seriens projektledare Tomas Lindh på SVT.

Serien är producerad av SVT i samarbete med NRK/DR/YLE och TopicTV samt EBU. Hela processen "Little Scandinavia" är ett forskningsprojekt som utförs av Drexel University och Oslo universitet.  

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL