Premiär för Kungen och jag – följ med Carl XVI Gustaf i vardagen

Nu kan du streama Kungen och jag – följ med Carl XVI Gustaf i vardagen

  • SVT Play
Filmtopp
Uppdaterad 04 september 2023 kl. 17:21 | Publicerad 03 september 2023 kl. 18:00

Unikt och personligt porträtt av Sveriges kung

I början på året kom dokumentärfilmen "Kungen". Nu finns den i förlängt format, som en serie på SVT. I "Kungen och jag" får vi följa med Carl XVI Gustaf bakom kulisserna.

Nu kan vi streama Kungen och jag, ett personligt porträtt av Sveriges kund Carl XVI Gustaf genom regissören Karin af Klintbergs ögon. Det är för den allra första gången i historien som en svensk kung släpper in en filmare i sitt liv på det här sättet.

Två olika generationer och två olika världar. Hur går det när en lite mer frisläppt sjuttiotalist möter en mer reserverad fyrtiotalist? Som dessutom är kung. Serien bygger på samtal inspelade under två års tid. Serien, som är en förlängning av filmen Kungen, består av sammanlagt tre avsnitt där det första haft premiär på SVT Play.

Premiär för Kungen och jag – följ med Carl XVI Gustaf i vardagen
Foto: Nexiko / SVT.

Premiär för Kungen och jag – följ med Carl XVI Gustaf i vardagen

1973 blir Carl XVI Gustaf som 27-åring världens yngsta kung. Redan som litet barn förlorar han sin pappa i en flygolycka och växer upp med en uppgift han aldrig kan fly ifrån.  

Karin af Klintbergs möten med kungen är inspelade på Kungliga slottet, i parken på Solliden, på kungens båt och i hans bil. I guldsalar och i pelargångar. Serien tar oss med till en annars stängd värld. De samtalar om uppväxten, skoltiden, dyslexin, familjen, den ständiga uppmärksamheten och om livet som kung. Men hur nära bör man komma en kung? Hur mycket vill han berätta? När de skiljs åt är båda förändrade.

Dokumentärserien innehåller aldrig tidigare visat arkivmaterial och nyskriven musik av Katharina Nuttall

Det första avsnittet av "Kungen och jag" finns att streama på SVT Play. Nästa släpps den 10 september.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL