Nu på SVT: Människan jagas som djur i filmen som inspirerade Zodiac-mördaren

Nu på SVT: Människan jagas som djur i filmen som inspirerade Zodiac-mördaren

  • SVT Play
Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 10:50 | Publicerad 14 november 2023 kl. 06:00

Vilket är egentligen jägarens farligaste byte?

Den förbjudna novellen "The Most Dangerous Game" blev till slut film. Därefter började citat från filmen dyka upp i Zodiac-mördarens brev. Nu kan du se den mörka skräckisen på SVT.

Året är 1924 och en novell där människor jagas som vilddjur av en rik excentrisk jägare rör upp starka känslor i USA. Intressant nog skulle det dröja 90 år innan Richard Connells kontroversiella berättelse faktiskt började förbjudas i landets bibliotek – detta eftersom den anklagades för att motivera till våld.

Sett till de konservativa vindar som blåser i landet kommer det kanske inte som någon större överraskning. Inte heller lär det ha blivit bättre av att David Finchers verklighetsbaserade thriller Zodiac (2007) – om en seriemördare som härjade i San Francisco under 60- och 70-talet – blivit tillgänglig att streama. I filmen citerar mördaren The Most Dangerous Game i ett brev till några av landets tidningar, vilket han också ska ha gjort på riktigt.

The Most Dangerous Game
Fay Wray och Joel Crea i "The Most Dangerous Game". Foto: RKO Radio Pictures

Människan jagas som djur i filmen som inspirerade Zodiac-mördaren

The Most Dangerous Game (eller Mänskligt villebråd som den svenska titeln lyder) har filmatiserats flera gånger, men det mest lyckade försöket finns nu att streama på SVT Play. I regi av Irving Pichel och Ernest B. Schoedsack och med bland andra Joel McCrea, Fay Wray och Leslie Banks, på rollistan är denna klassiker från 1930-talet väl värd din tid.

Med sin ringa speltid – drygt en timme – är The Most Dangerous Game smidig att klämma in under nästa filmkväll. Förslagsvis tillsammans med några andra gamla skräckklassiker från samma era. Här är alla ställen där du kan streama The Most Dangerous Game.

Filmer att se tillsammans med The Most Dangerous Game

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL