Detektiven från Beledweyne – Spännande trailer till SVT:s nya krimdrama

Malin och Nasir om Detektiven från Beledweyne: "Vad fan gör hon?"

  • SVT Play
Filmtopp
17 mars 2023 kl. 12:03

Vill gärna göra en till säsong

I en intervju med Filmtopps Eric Diedrichs berättar Malin Levanon och Nasir Dhagole om nya SVT-serien "Detektiven från Beledweyne".

Malin Levanon fick sitt breda genombrott med Peter Grönlunds hyllade drama Tjuvheder (2015) för vilken hon vann Guldbaggen för Bästa kvinnliga huvudroll. Nu spelar hon mot nykomlingen Nasir Dhagole, som annars är poet, i SVT:s omtalade dramaserie Detektiven från Beledweyne – en underhållande historia där de spelar ett omaka par som löser brott i någon sorts modern Sherlock Holmes-anda.

Levanon spelar en krossad åklagare, Tilda, som ser chans till upprättelse. Nasir spelar en somalisk flykting som inte vill annat än att stanna i Sverige. När en flicka försvinner utanför asylboendet slår de sina kloka huvuden ihop – "Tjugofyran", karaktären Nasir spelar, är nämligen något av en mästerdetektiv. Om han matar Tilda med information så ska hon hjälpa honom att få asyl.

– Jag har bara sett ett avsnitt, men jag kommer att se allihop när jag vågar, säger Nasir som här gör sin första roll framför kameran.

Malin Levanon och Nasir Dhagole
Från Filmtopps intervju med Nasir Dhagole och Malin Levanon. Foto: Filmtopp Int.

"Jag känner människor som är på det här sättet"

Tilda är en självisk karaktär som i början kan vara rätt svår att tycka om eftersom hon utnyttjar "Tjugofyran" för egen vinning, något som Malin uttrycker viss oro för.

– De första två avsnitten är de mest utmanande där det är så mycket som ska etableras, alla karaktärer, arenan, grundkonflikten. Men serien blir liksom rolig först när man kommer nära karaktärerna. När jag såg det första avsnittet undrade jag om man kommer att kunna tycka om henne [Tilda], men ja, det går nog. Jag hoppas att folk fortsätter att titta, det blir väldigt roligt och befriande när de börjar stötas och blötas med varandra.

Båda era karaktärer står inför stora utmaningar, men av vitt skilda världar. "Tjugofyran" vill inte skickas hem för att där väntar någonting fruktansvärt, vi vet inte riktigt vad ännu, och Tilda försöker återuppbygga hela sin värld på nytt.

– Ja, hon har ju egentligen blivit avrättad i media och försöker få tillbaka sin värdighet. Med näbbar och klor. Vad fan gör hon egentligen? De här fula sidorna som hon har, det är ju inte heller helt ovanligt att folk har dem. Jag känner människor som är på det här sättet, skrattar Malin.

Malin och Nasir om Detektiven från Beledweyne: "Vad fan gör hon?"
Foto: Filmtopp Int.

"Jag visste inte hur man filmar"

Innan Nasir ställde sig framför kameran i "Detektiven från Beledweyne" jobbade han som poet. Nu vill han förena de båda, kreativa professionerna.

– Det här är min första roll i en TV-serie, innan har jag varit med i en svensk föreställning. Annars är jag poet och låtskrivare. Min pappa var skådespelare så jag har spelat med honom när jag var liten, men jag har aldrig haft någon roll framför kameran förut. Det var från noll till hundra. Ett stort ansvar men en bra upplevelse. Jag vill fortsätta att spela in film. Innan tänkte jag att film är enklare än teater, men nu förstår jag att det är tvärtom.

– Nej, det är det inte. Det är lätt att filma, men det är svårt att göra bra film, skrattar Malin.

Nasir, finns din poesi att läsa på svenska?

– Jag håller på att översätta från somaliska till svenska men det är jättesvårt att översätta dikter. Det kommer och jag hoppas att du kommer att gilla den. De är viktiga. De handlar om integration och kvinnors rättigheter.

Nasir berättar hur första dagen på set skilde sig från den sista dagen.

– I början var jag jättenervös. Jag visste inte hur man filmar och hade ingen kunskap alls. Det var svårt, men varje dag blev det bättre och enklare. Vi hade en fantastisk regissör Zaida Bergroth, som har hjälpt mig att vara en bättre skådespelare och att spela med Malin var en ära. Sista dagen var ville jag bara fortsätta. Jag saknar att vara med hela gänget igen. Jag hoppas att den här serien öppnar upp fler roller för invandrare.

Skulle ni vilja göra en till säsong, finns det några planer på Detektiven från Beledweyne säsong 2?

– Ja, det finns det väl. Om folk gillar det vore det jätteroligt att göra en till säsong. Det var ett helt underbart gäng att arbeta med.

Malin och Nasir om Detektiven från Beledweyne: "Vad fan gör hon?"
Foto: Filmtopp Int.

"Budget på en kvarts miljard"

För flera år sedan spelade Malin Levanon in en storfilm med bland andra Andy Garcia på rollistan, i vilken hon spelar en hertiginna. Filmen i fråga heter "The Ark: An Iron Sky Story" men om den någonsin får premiär återstår att se.

– Jag vet inte när den kommer att komma. Vi spelade in den 2018 eller 2019, det är en kinesisk produktion men jag vet inte vad som händer. Det är konstigt. Den har en budget på en kvarts miljard, det är helt sjukt. Jag spelar en hertiginna på en middag, det är inget märkvärdigt, jag är med i ett par scener. Andy Garcia var inte med där. Den är inspelad i Shanghai och lite i Finland, där var jag med och filmade, och jag tror de filmade lite i England med. Jag vågar inte säga något mer om detta [skrattar].

Med det tackar vi Malin Levanon och Nasir Dhagole för pratstunden. "Detektiven från Beledweyne" finns nu att streama på SVT Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL