Kniven mot strupen för SVT – efter David Ritschards kollaps i "Allsång på Skansen"

Kniven mot strupen för SVT – efter David Ritschards kollaps i "Allsång på Skansen"

  • SVT Play
Axel Diedrichs
Uppdaterad 17 augusti 2023 kl. 09:08 | Publicerad 16 augusti 2023 kl. 17:08

Många ifrågasätter kanalens hantering av artisten

Countryartisten David Ritschard kollapsade under "Allsång på Skansen". Många röster höjs nu mot SVT, som ifrågasätter hur de inte kunde se hur det stod till med honom.

Få har missat nyheten om countryartisten David Ritschards kollaps i Allsång på Skansen, som ägde rum när han skulle inleda en allsång tillsammans med Pernilla Wahlgren och publiken vid Sollidenscenen. I ett samtal med programledaren innan deras nummer var artisten märkbart darrig och vinglig. När bandet väl började spela och allsången skulle dra i gång säckade han ihop på scengolvet. Medan SVT menar att man skötte situationen utmärkt, anser andra att man borde ha ingripit tidigare – eller helt hindrat Ritschard från att medverka under kvällen. 

SVT:s VD Hanna Stjärne befann sig på plats i publiken när Ritschard föll omkull på scenen. Efteråt uttryckte hon sig vara väldigt tagen av det som hade hänt, men tryckte samtidigt på att det hela hanterades som det skulle:

– Mycket kan hända i direktsändning och det hanterades väldigt professionellt, säger hon till Expressen

Kniven mot strupen för SVT – efter David Ritschards kollaps i "Allsång på Skansen"
David Ritschard strax innan han faller ner mot scengolvet. Foto: SVT.

Kniven mot strupen för SVT – efter David Ritschards kollaps i "Allsång på Skansen"

Men många andra har en annan syn på situationen, som man menar borde ha hindrats från att uppstå. Inte minst ifrågasätter man på sociala medier hur SVT inte kunde se att David Ritschard var i ett så pass skakigt tillstånd. Även krönikörer, bland annat på GP och Expressen, har satt press på kanalen genom att ställa frågan hur detta kunnat få ske, att man släppt upp honom på scen. Flera lyfter fram den gången Ritschard kollapsade i programmet Jills veranda och använder det som ett av argumenten för att man borde ha haft närmare koll på hans tillstånd.

Svarar på kritiken

I ett mejl till Aftonbladet svarar SVT på kritiken. Det är projektledare Haida Jamshidi som skriver följande: 

– David var på plats på måndagen och repade. Han var även med på genrepet på tisdag, två timmar innan sändningen. Det fanns inga indikationer på att han inte mådde bra under dessa dagar och timmarna innan.

Vidare skriver hon att man aldrig, trots förberedelser, kan förutse vad som ska ske, och att de är lika chockade som någon annan. 

Under sändningen fick vi veta att David Ritschards tillstånd är stabilt och att han har sjukvårdspersonal som ser över honom.

Om SVT planerar att vidta åtgärder för att hålla bättre koll på talangerna som medverkar i deras program är ännu inget som har kommunicerats ut. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL