Jesper Rönndahl frontar den allra första svensk-danska actionkomedin

Jesper Rönndahl frontar den allra första svensk-danska actionkomedin

  • SVT Play
Axel Diedrichs
05 mars 2024 kl. 15:03

Premiär på SVT våren 2025

Nu startar inspelningen av den allra första svensk-danska actionkomediserien, som frontas av de två komikerna Jesper Rönndahl och Martin Høgsted.

PRESSMEDDELANDE. Den här veckan inleds inspelningen av den allra första dansk-svenska actionkomediserien någonsin, som förväntas ha premiär på SVT våren 2025. Handlingen kretsar kring de två gränspoliserna Rasmus och Johan, som oväntat dras in i ett farligt uppdrag i den undre världen. De framträdande rollerna spelas av de komiska talangerna Jesper Rönndahl och Martin Høgsted, vilka även är hjärnorna bakom seriens koncept och manus. Dessutom tar Martin Høgsted på sig rollen som regissör.

Den nya serien, som ännu inte fått sin titel, följer de annorlunda gränspoliserna Rasmus och Johan, som tilldelats uppgiften att säkra gränsen mellan Danmark och Sverige. De har särskilt fokus på att hindra svenska turister från att smuggla för mycket likör över gränsen. Medan den konfliktsky Rasmus trivs med den lugna och stillsamma atmosfären, strävar den konfliktsökande Johan efter större utmaningar. När Rasmus, av misstag, släpper ombord en beväpnad man på färjan och tvingas jaga honom, korsas deras vägar och ett actionfyllt uppdrag tar sin början, samtidigt som en oväntad vänskap börjar ta form.

Jesper Rönndahl frontar den allra första svensk-danska actionkomedin
Martin Høgsted och Jesper Rönndahl. Foto: Lukas Backland / SVT / SF Studios.

Jesper Rönndahl om nya serien: "Alltid stört mig att svenskar och danskar inte förstår varandra"

Bakom projektet står de populära och prisbelönta komikerna Jesper Rönndahl (känd från Dips och Melodifestivalen) och Martin Høgsted (känd från Danish Dynamite och "Lykkelige omstændigheder"), vilka båda har nära anknytningar till både Sverige och Danmark, vilket ger dem en unik förståelse för de olika nyanserna av humor i båda länderna. I övriga roller ser vi bland andra Klara Zimmergren och Madelene Martin.

– Som halvdansk har det alltid stört mig att svenskar och danskar inte förstår varandra, och den här serien började lite som ett integrationsprojekt – i alla fall för mig! Men sen har den utvecklats från att bara vara komediversionen av Bron till att vara Snabba Cash möter Snuten i Hollywood, eller som den heter på danska: "Frækkere end politiet tillader”. Nej, svenskar har inte monopol på jättedåliga översättningar. Och så får jag göra en massa stunts! Bara en sån grej! säger Jesper Rönndahl.

– Det finns inget som förenar folk som skrattet gör, ändå har det aldrig tidigare gjorts en komediserie där svenskar och danskar kan skratta tillsammans. Inte förrän nu. Vi kommer att skratta åt de där små detaljerna som skiljer oss. Det är överraskande hur lika svenskar och danskar egentligen är. Serien är inte bara en bromance mellan Johan och Rasmus, utan även en bromance mellan grannländerna, säger Martin Høgsted.

Serien är en samproduktion mellan SVT och SF Studios och har premiär på SVT under våren 2025. Seriens huvudroller spelas av Jesper Rönndahl och Martin Høgsted som även skrivit manus. Martin Høgsted och Ville Gideon Sörman står för regi, respektive teknisk regi.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL